Barbro Lindgren

Foto: Anna Drvnik

Utforska författaren

Barbro Lindgren, född 1937, är en av våra absolut mest älskade barnboksförfattare. Utbildad på Konstfack och Konstakademin.

Barbro Lindgren debuterade 1965 med Mattias sommar och har sedan dess skrivit en mängd böcker för både vuxna och barn. Med böckerna om Loranga släpper hon loss fantasin, fastän hon försäkrar att hon bara sanningsenligt har plockat ur verkligheten och med sin egen familj som modell!

Om sin egen barndom berättar hon i Sparvel-böckerna, och de tre böckerna om den äldre Barbro, Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner. De är tagna på kornet och skrivna på ett skenbart enkelt och okomplicerat språk och blev läsarframgångar av stora mått.

Barbro skriver också vuxenböcker med en säreget sorgsen underton och i Gröngölingen är på väg har hon skrivit poesi, så självklart enkel och vacker. Tillsammans med Eva Eriksson har hon också gjort de härliga böckerna om Max och Den vilda Bebin, nya klassiker i den svenska barnlitteraturen. Eva Eriksson har också illustrerat Vems lilla mössa flyger? 1987, och Korken flyger, 1990, ljuvligt underfundiga och personliga böcker där leksakerna i Barn-Hans land ger oss en bild av världen i miniatyr - med all dess absurditet, grymhet och livslust.

Barbro Lindgren är flerfaldigt prisbelönad. Hon har bland annat tilldelats Expressens Heffaklump, Astrid Lindgren-priset 1973, Nils Holgersson-plaketten 1977, Litteraturfrämjandets stora pris 1991 och ett flertal andra stipendier och kulturpris. 2003 fick hon Astrid Lindgrens Värld-priset och Lyrikpriset till Gustaf Frödings minne. 2004 fick Barbro De Nios Astrid Lindgren-pris samt Evert Taube-stipendiet. 2014 tilldelades hon Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) med motiveringen: 

Barbro Lindgren är en litterär nydanare. Hon har med språklig djärvhet och psykologisk nyansrikedom förnyat inte bara bilderboken för de allra minsta utan också den absurda prosaberättelsen, den existentiella barndikten och den realistiska ungdomsskildringen. Med absolut gehör gestaltar hon såväl ljusa lyckoögonblick och lekfulla upptåg som livets gåtfullhet och dödens närhet.

Utgivning

Om boken

Barbro Lindgren är en av våra främsta barn- och ungdomsförfattare, nyligen belönad med Almapriset, men skriver även lyrik och prosa för vuxna. Hennes dikter har en enkel klarhet och en omedelbar närhet som gör det lyriska anslaget avspänt och självklart. Hon har sedan debuten 1965 gett ut en rad diktsamlingar. Denna volym är en samling som omfattar det hon skrivit 1974-2004.

Samlingen har ett inledande förord av Madeleine Gustafsson, kritiker, översättare och medlem av Samfundet de Nio.

Läs mer

Barbro Lindgren

Dikter i urval 1974-2004