Vad är Frimanssonland? Ja, jag ska försöka förklara. Jag skriver ju inte serier med återkommande poliser, journalister eller andra som löser brott. Jag är mer intresserad av att skriva inifrån ”dem som gör det.” Alltså de olyckliga stackars satar (oftast helt vanliga människor som du och jag) som i ett trängt läge tappar fattningen totalt och tar till våld. Konsekvenserna blir förödande, både för offret och för dem själva. Ibland lyckas de klara sig undan upptäckt och gör sitt bästa för att leva vidare som om ingenting hade hänt. Men nästan alltid kommer minnena ifatt dem, inte minst om nätterna.

 

I mina böcker finns många bifigurer. Medan jag skriver känner jag ofta att jag skulle vilja lära känna dem mer. Vissa av dem kan då få bärande roller i nästa bok.

 

Många av dem hänger ihop på olika sätt. De är släkt, de är vänner, de är arbetskamrater. De har eller har haft förhållanden med varandra eller gått i samma skola. Och alla befolkar de den värld som skapas i min fantasi, och som man skulle kunna kalla för ett Frimanssonland. Flera av mina författarkolleger har valt verkliga platser där deras historier utspelar sig, till exempel Fjällbacka, Ystad och Gotland. I viss mån har jag själv använt Hässelby, men Frimanssonland är gränslöst.

 

Vi har låtit den grafiske formgivaren Jens Magnusson avbilda delar av det här landet och han tänker sig då gestalterna som byggnader. Jens är för övrigt den som gjort omslaget till Det kalla landet (2011) och till pocketversionen av Råttfångerskan (2010).

 

Klicka på bilden ovan för att kliva in i Frimanssonland! 

 

Vill du veta mer om författaren Inger Frimansson är du välkommen till min hemsida, www.frimansson.se