Omslagsbild: Bröd och marmelad från Rosendals Trädgård

Fotograf: Ewa-Marie Rundquist
Utgivningsdatum: 2000-09-01
ISBN: 978-91-518-3783-3

Bröd och marmelad från Rosendals Trädgård

"Det här är en bok full av inspirerande recept till det godaste brödet och den vackraste marmeladen. En frestande blandning av 120 recept, tankar om bröd och förädlade produkter. Ett och annat personporträtt, ett par kapitel med goda råd i såväl brödbak som marmeladkok får också plats. Med hjälp av tipsen kring val av mjölsort, utbakning och gräddning ger den också kunskap om skapandet av grunden till den bästa smörgåsen, nämligen brödet.

Med tillgång till bär, frukt och frodiga grönsaker bjuds här en härlig stund för alla som liksom jag själv njuter stort av att fylla burkar och flaskor med dessa läckerheter. Vilda eller odlade är av mindre betydelse...
Att sprida brödbakets och marmeladkokets väldoft långt utanför grindarna på Rosendal ser jag som en ärofylld uppgift. För med ett gott bröd och en vacker marmelad kan man gå vart som helst." Monika Ahlberg.

"Trött på barnens blöta skor försökte jag knöla ner tidningspapper från tidningsinsamlingens aldrig sinande drivor. Ut trillade några små tidningsbollar på golvet. Jag tog upp en och såg annonsen 'Bagare sökes'. Det var Rosendals Trädgårdscafé som sökte nya medarbetare. Visst, det var rätt tid för mig att gå vidare. Jag hade lyckan att bli sedd bland många ivriga sökanden, delvis kanske för att jag berättade om min dröm att vilja bygga en stor vedeldad stenugn för att baka det bästa tänkbara brödet i."
Erik Olofson

"Jag älskar allt som går att äta och som hör måltiden till. Goda grönsaker och frukter med fin färg och fräsch doft, möra köttbitar, färska fiskar, vällagrade ostar i sällskap av 'riktiga' bröd och fruktiga viner, söta avslutningar, gärna en chokladbit till kaffet, och sist, men inte minst, den trevliga samvaron kring måltiden. När jag tänker efter så kretsar nästan allt jag gör kring mat."

Så skriver Monika Ahlberg i sin bok Min mat som utkom i april 2003. Det är en uppföljning till succéboken Rosendals trädgårdscafé och här får vi ta del av hennes stora receptsamling.

Monika Ahlberg ansvarade för Rosendals Trädgårdscafé, kök och bageri fram till år 2000. Hon har förutom Rosendals Trädgårdscafé (1994, på engelska 2001), även skrivit Adas kokbok (1996), Bröd och marmelad (2000), Monikas Buffémat, Klassiska tårtor på mitt sätt (2002) samt Picknick - på mitt sätt (2005).
Hösten 2007 utkom den första boken i en serie om fyra böcker för varje årstid: Monikas bästa menyer som innehåller härliga höstmenyer för både fest och vardag. Boken blev nominerad till Sveriges bäst formgivna kokbok i den världsomspännande tävlingen World Gourmand Cookbook Awards 2006.
Sedan dess har Monikas bästa menyer - för våren, Monikas bästa menyer - för vintern samt den fjärde och sista boken i serien, Monikas bästa menyer - för sommaren, utkommit.
I april 2008 vann Monika kategorin Best Celebrity Chef Book In the World med boken Monikas bästa menyer - för våren.
För fotografierna i bokserien står Ann Lindberg och för formen Pontus Frankenstein.

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.