Omslagsbild: Hemma i Sverige 1900-2000

Fotograf: Nisse Peterson
Utgivningsdatum: 2000-09-05
ISBN: 978-91-518-3566-2

Hemma i Sverige 1900-2000

Följ med Uuve Snidare på besök i det svenska hemmet under 100 år. Vi börjar vid förra sekelskiftet i Stuckatörens hus och slutar med en trendig etta för det urbana 2000-talslivet, inredd av trion Claesson-Koivisto-Rune. Alla hemmen vackert fotograferade av Nisse Peterson.
Vi får hälsa på hemma hos arkitekter, konstnärer, grosshandlare och barnfamiljer. I bostäder anpassade för sommarliv och stadsliv, och som består av många kvadratmeter och få. Sammantaget besöker vi ett drygt trettiotal hem.

Gemensamt för dem alla är att de berättar om dem som bor där och om tidsandan när hemmen skapades. Här finns 60-talets spånplattemöbler, 40-talets Bruno Mathsson-fåtöljer, Myran-stolar, Stig Lindberg-koppar och tonåringarnas favorit – fladdermusen från 1950-talet. Här finns också ommålade second hand-hem, designade hem och minimalistiska hem. Alla har de idéer att förmedla till 2000-talets bosättare.
De äldsta hemmen är i dag museer, några har möblerats upp i tidens anda, men de flesta är inredda och använda av sina ägare.
Varje decennium presenteras med en utförlig historik över stilar, trender, formgivare och designers som dominerat årtiondet. Här berättas om influenser från utlandet och hur den industriella utvecklingen indirekt kom att påverka vår hemmiljö. Samt vad som orsakat tidens debatt och hur den rådande bostadspolitiken sett ut. Och nog har det svängt fram och tillbaka!
Ta del av denna bildrika och inspirerande bok fylld med nutidshistoria, nostalgi och svensk designhistoria som speglar hela 1900-talet. Efter bokens alla ”hemma-hos-reportage” är det lätt att ta med sig det bästa in i nästa århundrade.
Mer om författaren
Uuve Snidare är textilkonstnär, journalist och författare. Efter textil utbildning på Konstfack tjänstgjorde hon fyra år i Nordafrika, som ledare för ett mattvävningsprojekt för unga flickor. Tekniken var densamma som i våra ryamattor! Därefter har Uuve Snidare arbetat som fackjournalist med textil, design och inredning som huvudsakliga ämnesområden. Hon har också producerat ett tiotal böcker, däribland Hemma i Sverige 1900-2000, Kök i Sverige och Svensk Slöjdkonst. Hösten 2007 är hon bokaktuell med Ryamattan, som i ord och bild beskriver den stora ryaboomen på 1960-talet, men även ryans historia och moderna utveckling.
Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.