Photo

Utgivningsdatum: 1996-04-04
ISBN: 978-91-518-2868-8

Längtans blommor

Om gammaldags trädgårdsväxter
Stockros, akleja, jungfruros, luktviol, bondpion, poetnarciss... längtans blommor, fulla av doft, skönhet och poesi. Många av de gammaldags trädgårdsblommorna har odlats sedan urminnes tider och är omgärdade av myter och historier. \nIngen kan som Karin Berglund beskriva en blomma, eller kanske en hel äng av blommor, så att man förnimmer färger och dofter. Hon delar inspirerande med sig av sina kunskaper om växterna och deras kulturhistoria.\nLängtans blommor har sedan den första utgivningen 1987 blivit en modern klassiker inom trädgårdslitteraturen. Så här skrev några recensenter:\n"En underbar, härligt positiv bok. Fylld av dofter och kunskap. Den tar tid att läsa. Inte för att den är svår eller tung men för att den är så bemängd med idéer att man genast rusar ut för att pröva dem."\nTony Lewenhaupt, Sydsvenska Dagbladet\n"Som underrubriken 'gammaldags' antyder, ägnas en hel del utrymme åt blommornas kulturhistoria. Den meddelas inte bara pliktskyldigt, utan med förståelse för att kulturhistoria är en västentlig del av den estetiska upplevelsen." Alvar Ellegård, Veckans Affärer\nDenna, den fjärde upplagan av boken, nu i Prismas "färgpocket"-serie, är sånär som på format och band identisk med den nya, omarbetade upplaga med nya färgbilder och teckningar, som utkom 1996.
Mer om författaren

Jag är journalist och har arbetat 26 år på Dagens Nyheter. Jag började på ekonomiredaktionen med internationell ekonomi som specialitet och blev sedan allmänreporter med särskilt intresse för sociala frågor, intervjuer och kultur i vid mening. Av en slump började jag göra korta reportage om trädgård och odling. Det var i början av 80-talet och då var det inte vanligt att dagstidningar hade den sortens material. Själv tyckte jag att det var ett jätteroligt jobb - spännande människor, för mig okänd kunskap och många infallsvinklar. Kort sagt intressant journalistik.

Under tiden växte trädgårdsintresset i samhället med expressfart och till slut kunde jag ägna all min tid åt trädgårdsreportage. På köpet har jag lärt mig att fotografera och bilderna tar nu minst lika stor del av min tid som texterna. I botten har jag en fil kand med bland annat konst- och litteraturvetenskap. Jag har arbetat som reporter på Göteborgstidningen, TT, Handelstidningen och Dagens Nyheter.

------------

Journalisten, författaren och fotografen Karin Berglund är sedan många år känd för sina trädgårdsskildringar och en av de främsta inom sitt område. Hon har givit ut ett flertal böcker som sålts i stora upplagor.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.