Omslagsbild: Svenska former

Utgivningsdatum: 2000-11-20
ISBN: 978-91-518-3663-8

Svenska former

I ett unikt verk om nutida svenska uttryck får vi lära känna några av vårt lands mest spännande möbel-, glas-, textil- och keramikformgivare, träda in i deras tankevärldar, närma oss deras skapande och möta deras inspirationskällor.
Svenska former har skribenten Susanne Helgeson och formgivaren Kent Nyberg samlat och lyft fram skaparna av den samtida svenska form som för första gången sedan 50-talet givit Sverige en uppmärksammad plats på den internationella designkartan.
I personliga texter berättar ett fyrtiotal formgivare om sitt engagemang, sitt skapande och sina internationella framgångar, om teknik, materialutveckling och frustrationer. Per B. Sundberg talar om varför Jesus och gäddor samsas i hans glasverk och Thomas Eriksson reflekterar över sin allmänbildning och berättar om medicinskåpet i krokodilskinn. Mats Theselius förklarar hur hans omsorg om jazzdiggare ledde till en möbel för morot och dipsås, medan Lena Bergström skriver om hur en jätterädisa satte sina spår i hennes yrkesval. Vi får följa Jonas Bohlins ytterlighetsresonemang och kommer att förstå hur Pia Wallén kom på idén att göra en skål i filt. Och mycket, mycket mer.
Här finns också notiser om allt från designskolornas examensutställningar och branschfakta till formhistoria och ytterligare exempel på starka uttryck. Personer, objekt och miljöer är fotograferade av några av Sveriges mest uppmärksammade fotografer, kända från mode- och reklamvärlden.
Susanne Helgeson är frilansande skribent med konst och form som huvudsakliga intresseområden. Till hennes uppdragsgivare hör bl a MånadsJournalen, FORM, Sköna Hem, Elle Interiör, Smart Show och Snowcrash. Kent Nyberg är en välkänd formgivare i reklam- och bokbranschen. Många av hans verk har blivit prisbelönade.

NYHETER

Anki Edvinsson: ”Att skriva deckare var lika självklart som att borsta tänderna”

Tre tragiska händelser visar sig hänga samman. Snöängeln är en tempofylld kriminalroman som utspelar sig i Umeå.

Foto: Kajsa Göransson
Se fler nyheter
Photo
Susanne Helgeson (f. 1964) har under många år arbetat som frilansande skribent med konst och form som huvudsakliga intresseområden. Idag är hon redaktör på Form Designtidskriften.
Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.