Omslagsbild: Dödens hav

Utgivningsdatum: 2002-09-20
ISBN: 978-91-518-3968-4

Dödens hav

Östersjön 1945
Historien om det som inträffade i Östersjön 1945 saknar motstycke och har aldrig tidigare berättats i Sverige. Torpederade av ryska ubåtar och bombade av brittiska RAF dog här över 25.000 oskyldiga människor i fyra av tidernas största fartygskatastrofer under andra världskrigets sista dagar.

I januari 1945 sänkte en rysk u-båt det stora tyska motorfartyget Wilhelm Gustloff. Av de drygt 10.000 människorna ombord räddades knappt 1000! Samma u-båt sänkte två veckor senare lasarettsfartyget General von Steuben, varvid nästan 4000 människor följde farttyget i djupet.
I april sänktes motorfartyget Goya av en annan rysk u-båt. Ombord fanns nästan 7000 människor. Fartyget försvann på sju minuter och endast 198 liv kunde räddas.
I maj bombade engelska RAF tre fartyg, ovetande om att nazisterna där packat ihop nästan 8000 fångar från ett flertal koncentrationsläger. Resultatet blev förödande: några dagar före fredsslutet omkom mer än 6000 människor på dessa fartyg.
Ingen bok har tidigare skrivits om dessa om dessa gigantiska och tragiska fartygskatastrofer i vår omdelbara närhet. (I Tyskland har dock historien aktualiserats då Günther Grass just kommit med en bok där bland annat sänkningen av Wilhem Gustloff behandlas).
Mer om författaren
Photo
Claes-Göran Wetterholm är fartygshistoriker och etnolog. Han har skrivit en rad böcker om fartyg och deras historia: Skrufångaren Per Brahe, s/s Trafik af Hjo, Vrak i svenska vatten och Titanic. Som en av världens främsta experter på Titanic har han medverkat i flera bok-, film-, radio- och utställningsprojekt. Tillsammans med Sjöhistoriska museet i Stockholm skapade han 1987 och 1991 de stora utställningarna om Titanic samt 1996 Emigranttrafiken över Atlanten. Dessutom har han varit anlitad vid stora utställningar om Titanic i Hamburg, Zürich och München. Hösten 2002 utkom Claes-Göran Wetterholm med ett stycke europeisk nutidshistoria - boken om fyra av tidernas största fartygskatastrofer under andra världskrigets sista dagar - Dödens hav. Hösten 2005 är han aktuell med Lusitanias undergång, i vilken han skildrar en händelse som i Sverige idag nästan är helt bortglömd men som i själva verket kom att påverka utgången av första världskriget.
Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.