Omslagsbild: Stolens guldålder

Utgivningsdatum: 2003-08-04
ISBN: 978-91-518-4025-3

Stolens guldålder

Stolar & stolmakare i Sverige 1650-1850
Stolen är kanske den viktigaste enskilda möbeln i all heminredning. Och stolar från skråtiden intar en central plats i vårt svenska möbelarv.
Tosten Sylvéns senaste verk är en unik sammanställning av svenska stolar och stolmakare under denna period. Boken innehåller en kommenterad, rikt illustrerad förteckning över samtliga viktiga svenska stolmakare samt 130 signaturer och etiketter. Förteckningen omfattar förutom stolmakare också svarvare, bildhuggare, tapetserare, förgyllare och möbelhandlare i Sverige 1650-1850.
Stolens guldålder behandlar också stolmakarnas arbetsmetoder och tekniska konstruktioner illustrerat med teckningar. Det möjliggör att i många fall klassificera en osignerad möbel och bestämma vem tillverkaren var.


Torsten Sylvén, född 1915, är konstsnickare, möbelrenoverare och nestorn bland Sveriges möbelexperter. Han har tidigare givit ut bl.a. Mästarnas möbler (1996) som i första hand koncentrerade sig på byråar och skåp, Speglar - Spegelmakare och Fabrikörer i Sverige 1650-1850, tillsammans Elsebeth Welander-Berggren(2000). Med Stolens guldålder - Stolar och stolmakare i Sverige 1650-1850, fullbordar Torsten Sylvén sitt magnum opus om den svenska möbelkonstens storhetstid.
Mer om författaren

Torsten Sylvén, 1915-2011, var konstsnickare, möbelrenoverare och nestorn bland Sveriges möbelexperter. Namnet Sylvén är sedan flera generationer förknippat med den svenska möbelkonsten. Parallellt med arbetet på verkstaden med renovering av antika möbler ägnade sig Torsten Sylvén åt forskning om möbelkonsten och dess utövare och hade uppdrag som expert åt olika auktionsföretag, t.ex. Bukowskis och Stockholms Auktionsverk.

I maj 2005 utnämndes Torsten Sylvén till hedersdoktor vid Linköpings Universitet för att han vid sidan om sitt arbete med att vårda och restaurera viktiga delar av vårt kulturarv också bedrev en omfattande möbelforskning.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.