Omslagsbild: Frukost och brunch

Fotograf: Björn Lindberg
Utgivningsdatum: 2003-04-10
ISBN: 978-91-518-4125-0

Frukost och brunch

Frukosten är ett av dagens absolut viktigaste mål. Varför då alltid göra den så enhanda, utan variation? Nej, släpp loss fantasin! Icke minst när vi kliver upp lite senare på helgerna, har vi ett utmärkt tillfälle att göra dagens första mål både lite roligare och lite nyttigare i en kombinerad frukost/lunch, det vill säga brunch.
Frukost och brunch innehåller allt från traditionella och nyskapade frukostbröd till heta äggrätter som Huevos Rancheros och det klassiska brunchtillbehöret Bloody Mary. Jonas brunch består oftast av valda delar från hans frukostar plus någon äggrätt. Han börjar med att servera juice och kaffe. Bröd eller matiga muffins och scones matchar han med äggröra med sauterad rödlök och rostad chilepeppar eller potatisomelett. Fruktsallad och en smördegstartelett med jordgubbar och vaniljkräm avrundar brunchritualen. Det blir en perfekt start på dagen.

Jonas Borssén är kock, matskribent och chileentusiast med uppdrag inom restaurang- och livsmedelsbranschen, radio och TV. Han är ordförande i Svenska Chilepeppar Föreningen och har tidigare publicerat bland annat Eat the Heat (1996), Arctic Heat (1998) och Absolute Heat (1999). Han har även belönats av Gastronomiska Akademien. Boken Het trädgård som han skrev tillsammans med trädgårdsmästaren Philippe Plöninge, utsågs 2001 av Måltidsakademien i Grythyttan till bästa kokbok i kategorin trädgårdskokböcker.
Sveriges ledande matfotograf Björn Lindberg har fotograferat bokens matbilder.
Mer om författaren

Mästerkocken och författaren Jonas Borssén brinner för grillat. Han har skrivit två kultförklarade böcker om grillat och barbecue, Eat the Meat och Killen vid grillen

Hans kryddiga kunskaper och högst personliga matlagningsstil har gjort honom till en mycket populär föreläsare, skribent och pedagog samt recept- och produktutvecklare. Bland specialiteterna ryms chilepeppar, kryddors goda hälsoeffekter, grillning och barbecue, cajun- och creoleköken, dryck- och matkombinationer med mera. Jonas är ordförande i Svenska Chilepepparföreningen.

Jonas har belönats av Gastronomiska Akademien för nyskapande verksamhet som kreatör och författare. Av Måltidsakademien i Grythyttan har han fått utmärkelsen bästa kokbok i kategorin köksträdgårdslitteratur (Het Trädgård 2001) och kategorin vardagsmatlagning (Allt i ett 2005).

I Frankrike har Jonas dessutom tilldelats utmärkelsen Confrérie du Piment d'Espelette, för sitt arbete med chilepeppar. Som ende svensk har han deltagit och diplomerats i den prestigefyllda "Chef Training Program" vid John Folse Culinary Institute, Nicholls State University, i Louisiana, USA.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.