Photo

Utgivningsdatum: 1999-01-07
ISBN: 978-91-518-3048-3

Aprilhäxan

"En av mina systrar stal det liv som var avsett för mig. Jag vill veta vem." Så tänker Desirée där hon ligger i sin sjuksäng. Hon är ett av de handikappade barn som på 50-talet placerades på institution. Hon är från födseln förlamad och spastisk, hon kan inte tala och drabbas ofta av våldsamma epileptiska anfall, men hon har andra förmågor. Men hon drivs nu enbart av tanken på att hämnas. Vem av de tre fostersystrarna är det som har stulit hennes liv?

Arbetaränkan Ellen är biologisk mor till den bortlämnade Desirée och fostermor till de tre övergivna flickorna Christina, Margareta och Birgitta (döpta efter Hagasessorna). Christina är läkare, i Hermèsscarf och pärlor visar hon en yta som är långt ifrån hennes osäkra inre. Margareta, fysiker i Kiruna, har inte någon gång kunnat stanna upp hos en man, utan ständigt gått in i nya förhållanden. Den tredje systern, Birgitta, är en utslagen missbrukare, som aldrig kommit över sin biologiska mammas svek.

Ingen av systrarna tycks känna till Desirées existens. Men en dag får de ett brev, som tvingar dem att minnas tant Ellen och varför de måste lämna det trygga fosterhemmet.
Mer om författaren
129 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Utgiven: augusti 2007

Majgull Axelsson är journalist och författare. Född i Landskrona men uppväxt i Nässjö. Som journalist har hon huvudsakligen ägnat sig åt handelspolitik och arbetsmarknad.

Majgull Axelsson har skrivit flera dokumentära böcker om i tredje världen. Den första var Våra minsta bröder (1986), en bok som beskrev vår tids barnarbete. Tre år senare utkom Rosario är död, en dokumentärroman som skildrade barnprostitutionen i Filippinerna, och 1991 kom reportageboken om gatubarnen i Latinamerika, Dom dödar oss.

1994 gjorde hon sin mycket uppmärksammade skönlitterära debut med Långt borta från Nifelheim. 1996 publicerade hon en bok om de arbetslösa och nyfattiga i Sverige, kallad Och dom som inte har. Hösten 1997 utkom hon med Aprilhäxan, som blev hennes stora genombrott hos både kritik och publik. I september 2000 utkom hon med romanen Slumpvandring.

Majgull Axelsson har tilldelats flera litterära priser, bl a Moa Martinson-priset och Jörgen Erikssons pris. För Aprilhäxan tilldelades hon det prestigefyllda Augustpriset för skönlitteratur 1997.
Aprilhäxan erhöll också en Guldpocket (mer än 50.000 sålda ex i Månpocket) samt Expressens pris till bästa kvinnliga skönlitterära författare i pocket 1998. Slumpvandring fick en Silverpocket (mer än 30 000 ex sålda i Månpocket).
De utländska rättigheterna till Aprilhäxan har sålts till 23 länder, däribland USA, Australien, Tyskland, Holland, Frankrike, Spanien, Danmark, Norge, Finland och Polen. Även Slumpvandring och Långt borta från Nifelheim har översatts till flera språk.

I september 2002 debuterade Majgull Axelsson som dramatiker, då hennes pjäs LisaLouise hade urpremiär på Dramaten i Stockholm. Den har sedan dess också spelats av stadsteatrarna i Västerås och Helsingborg och står på spelplanen för flera finska teatrar. 

År 2004 utkom romanen Den jag aldrig var som nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Senaste romanen, Is och vatten, vatten och is, utkom 2008.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.