Omslagsbild: Den jag aldrig var

Utgivningsdatum: 2004-08-31
ISBN: 978-91-518-4316-2

Den jag aldrig var

Mary är minister, Marie sitter i fängelse. Vem är då MaryMarie som ser sig själv i båda personerna?

En morgon hittas en halvnaken man på en gata i en östeuropeisk stad. Han har brutit nacken. Högt uppe i huset bredvid slår ett öppet fönster i vinden.
Mannen identifieras efter ett par dagar. Det visar sig att han är svensk och MaryMarie, hans hustru, kallas dit från Stockholm. När hon sitter vid hans sjukbädd börjar verkligheten lösas upp, plötsligt vet hon inte riktigt vem hon är och vad som är verkligt.
Sju år senare är hon lika kluven. Heter hon Mary eller Marie? Dödade hon sin man, där på sjukhuset, eller lät hon honom leva? Hamnade hon i fängelse eller blev hon minister? Hon vet inte. Men livet rullar på i två högst sannolika versioner.
Bara en sak har Mary och Marie gemensamt. Det förflutna. Från var sitt håll betraktar de livet som det var före mannens olycka. Den frusna barndomen. Vännerna i den kamratkrets som kallades Biljardklubben Framtiden, de som kom att följas åt ända från tonåren till långt in i medelåldern. Det tvehågsna äktenskapet med en man som ständigt sökte andra kvinnor.
När romanen börjar har Mary blivit biståndsminister och ska just hålla ett viktigt tal. Marie ska friges efter sex år i fängelse. Från var sitt håll börjar de en resa.
Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Den jag aldrig var "Den jag aldrig var är en otäckt stark bok. /.../Men det är ändå när man hämtar andan, lutar sig tillbaka och låter fonden framträda som man inser Majgull Axelssons stora begåvning som författare. Hon är en mästare på intriger./.../Det är skickligt, mycket skickligt "Dagens Nyheter"Majgull Axelsson skriver med obönhörlig svärta och konsekvens."Expressen"Den jag aldrig var är en intelligent och intensiv bok om att inget är så entydigt som man kanske vill tro."Gefle Dagblad"Majgull Axelsson nya roman är alltså långt ifrån problemfri vad gäller komposition och tendens. Men vilken ovanligt spännande, stimulerande och uppslukande läsning den ändå är!"Sundsvalls Tidning"Vad som tilltalar hos Majgull Axelssons mästerskap är dessutom lättheten hos framställningen, det enklas elegans. "Borås Tidning
126 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Gunnel Fred
Utgiven: april 2008

Majgull Axelsson är journalist och författare. Född i Landskrona men uppväxt i Nässjö. Som journalist har hon huvudsakligen ägnat sig åt handelspolitik och arbetsmarknad.

Majgull Axelsson har skrivit flera dokumentära böcker om i tredje världen. Den första var Våra minsta bröder (1986), en bok som beskrev vår tids barnarbete. Tre år senare utkom Rosario är död, en dokumentärroman som skildrade barnprostitutionen i Filippinerna, och 1991 kom reportageboken om gatubarnen i Latinamerika, Dom dödar oss.

1994 gjorde hon sin mycket uppmärksammade skönlitterära debut med Långt borta från Nifelheim. 1996 publicerade hon en bok om de arbetslösa och nyfattiga i Sverige, kallad Och dom som inte har. Hösten 1997 utkom hon med Aprilhäxan, som blev hennes stora genombrott hos både kritik och publik. I september 2000 utkom hon med romanen Slumpvandring.

Majgull Axelsson har tilldelats flera litterära priser, bl a Moa Martinson-priset och Jörgen Erikssons pris. För Aprilhäxan tilldelades hon det prestigefyllda Augustpriset för skönlitteratur 1997.
Aprilhäxan erhöll också en Guldpocket (mer än 50.000 sålda ex i Månpocket) samt Expressens pris till bästa kvinnliga skönlitterära författare i pocket 1998. Slumpvandring fick en Silverpocket (mer än 30 000 ex sålda i Månpocket).
De utländska rättigheterna till Aprilhäxan har sålts till 23 länder, däribland USA, Australien, Tyskland, Holland, Frankrike, Spanien, Danmark, Norge, Finland och Polen. Även Slumpvandring och Långt borta från Nifelheim har översatts till flera språk.

I september 2002 debuterade Majgull Axelsson som dramatiker, då hennes pjäs LisaLouise hade urpremiär på Dramaten i Stockholm. Den har sedan dess också spelats av stadsteatrarna i Västerås och Helsingborg och står på spelplanen för flera finska teatrar. 

År 2004 utkom romanen Den jag aldrig var som nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Senaste romanen, Is och vatten, vatten och is, utkom 2008.

Mer om författaren

FLER TITLAR AV SAMMA FÖRFATTARE

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår