Omslagsbild: Det andra könet

Översättare: Anna Pyk
Översättare: Inger Bjurström
Översättare: Åsa Moberg-Boije
Översättare: Adam Inczèdy-Gombos
Översättare: Eva Gothlin
Utgivningsdatum: 2002-04-19
ISBN: 978-91-1-300306-1

Det andra könet

Simone de Beauvoirs sakliga, tankeväckande och roliga uppgörelse med manssamhällets alla myter om kvinnan utkom 1949. Idag har hennes bok om kampen för kvinnlig frigörelse och likaberättigande blivit en efterfrågad klassiker, en ständig inspirationskälla för den moderna feminismen och för alla som reflekterar över frågor om kön och könsskillnader.

Denna utgåva presenterar den oavkortade texten på svenska. Den nya, fullständiga översättningen är frukten av ett intensivt samarbete mellan översättarna Dam Inczèdy-Gombos och Åsa Moberg och fackgranskaren Eva Gothlin, internationellt erkänd expert på Beauvoirs tankevärld, som också skrivit ett belysande förord.
 

Mer om författaren
149 kr Bok - Storpocket
Utgiven: juni 2012

SENASTE RECENSIONERNA

”Det är ett vackert resultat som bär på en djup sanning. Att minnas och att dela minnen är det som gör oss till människor.”

NYHETER

Språkforskaren: ”En modern bok av det här slaget behövdes på svenska”

Ola Wikanders Ett hav i mäktig rörelse handlar om de semitiska språkens historiska spridning och ställning idag.

Foto: Kajsa Göransson

Priset på ett liv

I journalisten Helena Trus bok Ett kilo socker berättar hennes farmor om att överleva Förintelsen. En bok lika mycket om då som om nu.

Foto: Kajsa Göransson
Se fler nyheter

Författaren och filosofen Simone de Beauvoir föddes den 9 januari 1908 i en katolsk adelsfamilj i Paris.  Efter universitetsstudier i humaniora och matematik ägnade hon sig uteslutande åt filosofistudier vid Sorbonne och blev kurskamrat med Jean-Paul Sartre, som hon lärde känna 1929. Samma år avlade de båda examen i filosofi vid École Normale Supérieure, han som kursetta, hon som tvåa, men som en av de första franska kvinnorna att avlägga denna examen.  Under åren 1929-1943 undervisade Simone de Beauvoir  i filosofi vid en rad läroverk runt om i Frankrike - i Marseille, Rouen och Paris.

1943 inleddes Simone de Beauvoirs skönlitterära författarskap med debutromanen Den inbjudna  ( sv. övers. 2009) som blev en omedelbar fram gång och som genast följdes av andra romaner: De andras blod, Ingen är odödlig, båda starkt präglade av hennes existentialstiska filosofi, samt Mandarinerna 1954 (sv. övers. 1992) belönad med det prestigefyllda Goncourtpriset samma år.

Det är dock för sin epokgörande studie Det andra könet, utgiven i två delar 1949, (fullständig sv.övers. 2002) om den västerländska kvinnans levnadsvillkor och kamp för frigörelse och likaberättigande som Simone de Beauvoir nådde internationell ryktbarhet. Boken brukar kallas  för feminismens bibel och var utgångspunkt för den moderna feministiska rörelsens utveckling.

Under åren 1958-1972 publicerade Simone de Beauvoir sina memoarer. Serien inleddes med En familjeflickas memoarer och kom att omfatta ytterligare fyra böcker på svenska, De bästa åren, Världen öppnas, Världens gång och Allt som allt. Men det självbiografiska projektet innefattar även Avled stilla (om moderns död) samt La cérémonie des adieux (1981) och Lettres au Castor (1983) där merparten av Sartres och Beauvoirs korrespondens återfinns. De gavs ut efter Jean-Paul Sartres död.

Ända till sin sista dag i livet, 14 april 1986, fortsatte Simone de Beauvoir att arbeta aktivt med den tidskrift hon och Sartre grundade 1945, Les Temps Modernes.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.