Omslagsbild: Fiasko

Översättare: Ervin Rosenberg
Utgivningsdatum: 2000-09-19
ISBN: 978-91-1-300810-3

Fiasko

Vad driver en ung människa till att bli nazist? Och hur ska han kunna komma loss? Kent Lindahl var aktiv nynazist i tio års tid. Han blev god vän med många ledande nynazister och fick själv en betydande position. Efter att ha dömts till fängelse för misshandel hamnade han i en personlig kris och beslöt sig för att lämna den nazistiska rörelsen.
Kent tar idag avstånd från sitt tidigare liv och leder projektet Exit, som tar hand om avhoppade nynazister och försöker slussa in dem i ett normalt liv. Exit är hans egen berättelse om varför han blev nynazist och vad som fick honom att bryta.
Boken ger också handfasta råd till föräldrar och lärare om hur man hanterar att ens barn eller elever håller på att dras till rasistiska rörelser.
Mer om författaren

Imre Kertész 1929-2016. Ett av de stora europeiska författarskapen har avslutats och Kertèsz position som en av världslitteraturens mest betydande vittnesförfattare går inte att överskatta. Han föddes i Budapest i en sekulariserad judisk familj och hamnade som fjortonåring i Auschwitz 1944. De traumatiska upplevelserna under krigsåren kom att forma hela hans författarskap. Debutromanen Mannen utan öde färdigställdes först 1975 och hade då tagit tretton år att skriva. Romanen väckte dock föga uppmärksamhet i hemlandet; faktum är att det var först efter murens fall 1989 som romanen fick ett bredare genomslag, först i Ungern och senare internationellt.

I Sverige publicerades romanen av förlaget Fripress under titeln Steg för steg (1985) men föll snart i glömska. De första böckerna på Norstedts blev debutromanen – nu under sin nya svenska titel Mannen utan öde – och Kaddish för ett ofött barn (1996). I den senare återkommer debutens alter ego som ber sin kaddish för det barn han vägrar sätta till världen på grund av att han själv varit barn i Auschwitz. Tillsammans med romanen Fiasko (på svenska 2000) bildar dessa tre romaner en triptyk som hör till vittneslitteraturens främsta och mest avgörande verk.

Den säregna journalromanen Galärdagbok gavs ut på svenska 2002, samma år som han som förste ungerska författare belönades med Nobelpriset i litteratur "för ett författarskap som hävdar den enskildes bräckliga erfarenhet mot historiens barbariska godtycke". Hans Nobelföreläsning (som även ingår i essäsamlingen Det landsförvisade språket från 2007) går att läsa här: http://www.nobelprize.org

Sina sista böcker valde Imre Kertész att ge ut på Svante Weylers nystartade förlag, ett beslut som fattades i god anda. Det var Svante som med stor entusiasm tagit författarskapet till Norstedts och de två utvecklade under tiden en nära och förtrolig vänskap.

För Norstedts kommer Imre Kertész alltid att ha en särställning tack vare hans alldeles särskilda förmåga att sätta fingret på vad det innebär att vara människa i en värld som så lätt låter sig hänföras av de onda krafterna i samhället. Därav storheten och angelägenheten, därav tidlösheten och släktskapet med klassiska författare som Camus, Nietzsche, Schopenhauer, Kafka och Paul Celan.

Imre Kertész blev 86 år gammal.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.