Omslagsbild: Hårsfjärden

Översättare: Johan Erséus
Utgivningsdatum: 2001-11-26
ISBN: 978-91-1-301038-0

Hårsfjärden

Det hemliga ubåtskriget mot Sverige
Under två dramatiska oktoberveckor 1982 jagade den svenska marinen sex främmande utbåtar i Stockholms skärgård, flertalet i Hårsfjärden nära Muskö örlogsbas. Efteråt fastslogs det att inkräktarna - precis som Whiskey-ubåten vid Karlskrona 1981 - kom från Sovjetunionen. Sverige överlämnade den kraftigaste protestnoten i modern tid till Moskva och relationen mellan länderna frös till is.

Men var de gäckande utbåtarna verkligen sovjetiska? Eller finns det en annan förklaring till 1980-talets ständiga ubåtskränkningar?

Forskningsprofessor Ola Tunander (f. 1948), verksam vid det internationella fredsforskningsinstitutet PRIO i Oslo, har granskat tidigare hemliga dokument och intervjuat nyckelpersoner i flera länder. Han har funnit att samtliga "bevis" mot Sovjetunionen var påhittade eller förvanskade, och att några högt uppsatta svenska militärer systematskt hade undanhållit eller hemligstämplat alla fakta som pekade på motsatsen.

Ubåtarna som den svenska marinen var nära att sänka i Hårsfjärden var med största sannolikhet amerikanska - och undervattensoperationerna var en del i en hemlig psykologisk krigföring mot vårt land.
Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.