Omslagsbild: Ett öga rött

Utgivningsdatum: 2003-07-18
ISBN: 978-91-1-301180-6

Ett öga rött

Halim har genomskådat allt. Han har genomskådat Integrationsplanen. Han har genomskådat fiskpanettsrasismen i matbespisningen, han har kommit till insikt om hur Allahs makt hänger ihop med ödet och varför intellektuella liknar halta kameler. Tyvärr har han också genomskådatsin pappa, som har övergett Kampen och i stället bara talar om vikten av att tala bra svenska. Men Halim har en egen plan: han ska bli Sveriges mäktigaste revolutionsblatte. En tankesultan, som knäcker koderna och får de snyggaste gussarna. Han drömmer ofta om att bli lika grym som Hannibal som bazade romarna med elefanter eller al-Khwarizmi som gav namnet till algebran. Ibland drömmer han också om sin mamma, som inte längre finns.

Jonas Hassen Khemiris debutroman är en rolig och sorglig berättelse om en ensam ung man, som vänder ut och in på både hjärnan och språket för att hitta sig själv och sin plats i världen.Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2008

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Ett öga rött "Ett öga rött är lättläst, medryckande och på många ställen vass och rolig."Annina Rabe, Svenska Dagbladet"... en riktigt bra roman."Lennart Bromander, Skånska Dagbladet"Ett öga rött är en viktig debut, inte bara för att den fyller ett tomrum, utan för att den bryter mot några av de förväntningar som genren väcker." Expressen"Jonas Hassen Khemiri lyckas utmärkt med att förmedla oredan i Halims unga huvud. /./ Han är på det hela taget en intressant bekantskap." Dagens Nyheter”Så stilsäker är han att man snart njuter i fulla drag av språkupptäckterna som Halims brutna svenska tillåter, av den fräcka vigheten och humorn. Mer än en gång under läsningen skrattar jag högt och ordentligt. Det är minor classic-varning på den här utvecklingsromanen om en ung man i kris, den platsar på samma hylla som Leif Panduros Skit i traditionerna, JD Salingers Räddaren i nöden och Emile Ajars Med livet framför sig.” Upsala Nya Tidning”Ett öga rött kännetecknas inte av subtila distinktioner mellan författaren och det skrivna, en Strindbergsk bok som söker sanningen i striden, skönheten i hatet. Han gör det med en intensitet som ingen prosadebutant sedan Nikanor Teratologen, vars nemesis och like han är.” Aftonbladet

Jonas Hassen Khemiri, född 1978, har efter två hyllade romaner gjort sig känd som en av de viktigaste författarna i sin generation.
Debutromanen Ett öga rött kom 2003 och har filmatiserats, dramatiserats och sålts i över 200 000 exemplar. Andra romanen Montecore – en unik tiger kom 2006 och har översatts till en rad språk, bland annat franska, nederländska och tyska.

Khemiri har nominerats till Augustpriset och tilldelats Sveriges Radios Romanpris, Borås Tidnings Debutantpris, Bellmanpriset, Tidningen VI:s litteraturpris samt PO Enquists pris för unga författare på väg ut i Europa.

Jonas Hassen Khemiri debuterade som dramatiker med pjäsen Invasion! på Stockholms stadsteater 2006. Pjäsen spelade för utsålda hus i två säsonger och har haft premiär i Frankrike, Tyskland, Norge och Storbritannien. Khemiris andra pjäs Fem gånger Gud turnerade över Sverige med Riksteatern våren 2009 och spelades i en annan version på Stockholms stadsteater.

Den 18 september 2009 hade Khemiris nya pjäs Vi som är hundra premiär på Göteborgs stadsteater. 

 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.