Omslagsbild: En simtur i sundet

Utgivningsdatum: 2003-09-09
ISBN: 978-91-1-301184-4

En simtur i sundet

September -99, högtryck över Sydsverige. Den varma, vita stranden i Skanör är nästan folktom, vattnet lugnt, sikten fri. Uppe till höger står Öresundsbron färdig men inte tagen i bruk. En tuttifrutti av fritidsbåtar ligger ännu förtöjda på svaj i den grunda bukten. På himlen kretsar ett skolflygplan.

Ett par går i vattnet. Den skickliga simmerskan är Vera, flickvän till badkrukan Göran Sager-Larsson som påminns om att han är femton år äldre när han ser henne crawla mot horisonten.
Han gör här sitt tredje besök i Sigrid Combüchens romanvärld. Första gången var han 40-årig huvudperson i Värme (1980), därefter drygt 50-årig betraktare i Korta och långa kapitel (1992). Nu återkommer han som centralfigur i En simtur i sundet. Han har passerat 60 men känner sig mindre vis och tillbakablickande än då han var 40. Han känner sig mitt i livet. Kanske därför att sekelskiftet kräver mitt i livet-känsla. Kanske därför att mitten är den plats där man befinner sig när man tänker på, minns och associerar till allt från körlektioner, mahjongaftnar och poesiuppläsning i New York till dåligt föräldraskap, demonstrationer och röjning av landminor i Bosnien.

Böckerna om Göran Sager-Larsson kan kallas samtidsromaner. Eftersom de blivit en serie skriven över tjugo år, har både gestalten och sättet att skriva om honom påverkats av tidens gång - och av ”samtidens” gång.
Mer om författaren

Sigrid Combüchen är född i Solingen i Tyskland och kom vid sex års ålder till Sverige. Hon debuterade redan som 18-åring med Ett rumsrent sällskap, en skarpsynt roman om en tysk familj och dess relationer till nazismen. Därefter har hon skrivit en rad kritikerrosade romaner samt tilldelats flera priser, bland andra Svenska Dagbladets litteraturpris, Selma Lagerlöfs litteraturpris och Augustpriset.

Utmärkelser:

Litteraturfrämjandets stora romanpris (Byron), 1988 
Esseltes litteraturpris (Byron), 1988
Samfundet De Nios stora pris (Parsifal), 1998
Nominerad till Augustpriset (En simtur i sundet), 2003 
Selma Lagerlöfs Litteraturpris, 2004
Prisnämndens motivering: "2004 års litteraturpris tilldelas Sigrid Combüchen som på en nyansrik prosa rör sig fritt i tid och rum och alltid talar rakt in i vår tillvaro."
Augustpriset (Spill), 2010
Bokcirklar.se:s stora Läsarpris för 2010
Sven Delblancpriset, 2011

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.