Omslagsbild: Förintelsen inför rätta

Översättare: Johan Erséus
Utgivningsdatum: 2006-01-05
ISBN: 978-91-1-301551-4

Förintelsen inför rätta

Sanning, lögn och historia : berättelsen om David Irving-rättegången
Den 11 januari 2000 inleddes en rättegång i London som skulle bli en av de mest betydelsefulla vad gäller förintelsen av judarna under andra världskriget. Men det var inte en lägerkommendant som stod inför rätta, utan själva Historien. Får man tvivla på att det fanns gaskamrar i Auschwitz? Får man kalla den som tvivlar för en förfalskare?
På ena sidan stod ett bokförlag och författaren Deborah Lipstadt, som skrivit om förintelseförnekare. På den andra stod historikern David Irving, som stämt dem för förtal, eftersom han hävdade att hans tvivel på historien om massmordet på judarna var rimligt.
Om David Irving vann, skulle då fältet vara fritt för alla som hävdar att utrotningslägren aldrig existerat? Risken var överhängande.

D. D. Guttenplans reportage om Irvingrättegången är en spännande och ingående skildring av huvudpersonerna i rättssalen, av historien om lägren och hela historieskrivningen om Förintelsen. En viktig bok om ett avgörande rättsfall, en dom över 1900-talet som härmed åter görs tillgänglig på den svenska bokmarknaden.
Mer om författaren
Photo
D. D. Guttenplan är amerikansk journalist, numera bosatt i London. Han är verksam i tidningar och tidskrifter såsom The Nation och The Atlantic.
Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.