Präriehundarna

Författare

Jonas Gardell

Präriehundarna

Svenska

2002-03-08

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Författare

Publiceringsdatum

2002-03-08

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Ljudbok, E-bok, Pocket, Pocket

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789172632363

Antal Sidor

265

Vikt (kg)

0.143

Höjd (mm)

180

Böcker av författaren

Om boken

Stadens fjollor skulle minnas natten den 29 juli 1971 för att Club Etoile flyttade till Piperska muren och ställde till med en fest som kom att kallas ”Sveriges största fjollparty”.
Taxi efter taxi rullar in och lämnar av dem – Kajsa, Bettan, Rosa, Nana, Jeanette, Frances och de andra fjollorna – de som i vanliga fall föraktas till och med av andra homosexuella. För en enda natt äger de världen.Samtidigt någonstans i en förort vaknar en liten pojke och stiger fram till fönstret och tittar ut åt det håll som staden ligger. Det är som han hör ett skratt. Som om något borta i staden lockar honom till sig.Fjollornas fest är en bitchig, smärtsam, rolig, mörk och filmisk berättelse om fjollorna – då som nu bland de mest utsatta av alla.

Läs mer

Jonas Gardell

Fjollornas fest

Om boken

1879 skriver den kände filosofen Pontus Wikner en text han kallar Psykologiska självbekännelser. Manuset låses in i en blecklåda som enligt direktiven ska förvaras på Uppsala Universitetsbibliotek i minst 50 år innan någon får bryta förseglingen och läsa. Dess innehåll är så kontroversiellt och så skandalöst att enbart ryktet om den förseglade blecklådan skapar panik i Pontus Wikners vänskapskrets och man försöker utverka hinder för att blecklådan någonsin ska få öppnas. Ändå är det Wikners vilja att hans text någon gång ska publiceras. I en framtid när allt är förändrat. Han drömmer om ett lyckligare år.

1970, nästan 100 år efter att Pontus Wikner skrivit sina olyckliga bekännelser, bildar några ungdomar i Örebro föreningen Gay Power Club. Den excentriske Ronny går ut i Örebro mitt på dagen i full drag. Kärleksparet Vanja och Kerstin skapar sensation i rikspressen som "flickorna som vill gifta sig". Och tillsammans genomför de den första demonstrationen någonsin i Sverige för homosexuell frihet.

Ett lyckligare år är den gripande berättelsen om de unga studenterna Pontus och Herman och deras omöjliga kärlek under andra halvan av 1800-talet. Det är den fantastiska berättelsen om några modiga ungdomar i en liten stad i Mellansverige under andra halvan av 1900-talet som bestämmer sig för att också de har rätt till lycka. En svindlande roman om kärlek i en tid när kärleken saknade språk.

Ett lyckligare år är den sanna historien om hur kampen för vår frihet började. Och utan början är vi ingenting.

Läs mer

Ett lyckligare år

Jonas Gardell

Ett lyckligare år

Om boken

"I begynnelsen vandrade människan på månen."

Så inleds En komikers uppväxt, som kommit att bli romanen om generationen som växte upp i 70-talets svenska förort. I centrum står den tolvårige Juha Lindström, klassens clown. Att vara rolig är det enda han är bra på.

I Ett ufo gör entré återvänder Jonas Gardell till Juha och Jenny och de andra barnen i Sävbyholm. 70-talet är på väg att bli 80-tal. Det är kärnkraftsdebattens år, discots och John Travoltas år, punkens och Six Pistols år. Nu är de 15 år gamla och går snart ut grundskolan. De erövrar vuxenvärlden bit för bit och försöker förstå vem i helvete man egentligen är.

Tjugofem år senare får Juha veta att något fruktansvärt hände Jenny den där sista fredagskvällen före skolavslutningen då han inte var med. Boken Jenny handlar om en enda sommarnatt i barndomen - en natt som aldrig kan göras annorlunda.

Komikertrilogin är ett samlingsverk bestående av Jonas Gardells tre självbiografiska romaner: En komikers uppväxt, Ett ufo gör entré och Jenny.

"smärtsam tyngd och utomordentlig underhållning" Aftonbladet om En komikers uppväxt

"Jonas Gardell är fortfarande världsbäst på att hitta ord som smakar av en hel tid." Expressen om Ett ufo gör entré

"Några kommer med, några lämnas utanför; om det har Jonas Gardell skrivit ett nattsvart roman som lyser av mänsklig och språklig lyhördhet, av klarsynen hos den som själv lämnats utanför." Sundsvalls Tidning

Läs mer

En komikers uppväxt - trilogin

Jonas Gardell

En komikers uppväxt - trilogin

Om boken

Sex år efter Torka aldrig tårar utan handskar, som tog Sverige med storm, återkommer Jonas Gardell med en stor, episk roman.

Till formen en släktkrönika om den bortglömde författaren Jonas Gardell och hans familj. En familj som nog är bra på många sätt, men den tror inte på svaghet. Och kring sina hemligheter och icke önskvärda sanningar bygger man legender.

Men främst är Till minne av en villkorslös kärlek ett oemotståndligt kvinnoporträtt av Jonas Gardells mor, Ingegärd Rasmussen. Den excentriska frikyrkodottern, född i mitten av 1920-talet och kringskuren av sin tids alla begränsningar för kvinnor, som går till storms mot hela världen med stridsropet: jag måste vara fri!

Ingegärd lierar sig med Bertil, en framtidsman i 1900-tals Sverige, ett land i snabb förändring. Två drömmare som ska erövra världen.

När yngste sonen Jonas föds är Ingegärd nära att dö. Men när hon ligger med spädbarnet på sitt bröst och ser in i den nyföddes ögon förstår hon att för den här hjälplösa krakens skull måste hon fortsätta leva. Där och då bildar modern och sonen ett förbund som de aldrig ska bryta.

Till minne av en villkorslös kärlek är en episkt böljande roman om solidaritet och svek, skriven med humor och livsglädje och en smärta så stor att den får verkligheten att spricka.

Läs mer

Till minne av en villkorslös kärlek

Jonas Gardell

Till minne av en villkorslös kärlek

Om boken

Mitt liv har varit en resa från ett utanförskap till någon som blivit välkomnad in. Den här boken är en berättelse om den resan.

I den här boken som kanske är en sorts självbiografi finns 30 år av bilder och texter från ett liv med böcker, scenföreställningar, filmer, tv-serier och en oavbruten offentlighet.

De allra flesta bilderna är tagna av fotografen Stellan Herner. I 30 år har vi varit ett sorts par. I den här boken visar han vad han såg.

I mina första shower hade jag alltid med mig en väska eller ryggsäck in på scenen. Som om jag inte tillhörde utan bara råkat passera förbi och inte skulle stanna. Som en tillfällig gäst.

Bara på besök.

Läs mer

Bara på besök

Jonas Gardell, Stellan Herner

Bara på besök

Om boken

140 tecken. Det är allt utrymme du har. Jonas Gardell är Sveriges mest framgångsrika twittrare tre år i rad. Nära en halv miljon människor följer honom via Twitter och Facebook när han dagligen kommenterar vår samtid.

I den tredje samlingen av Gardells tweets får du de eleganta formuleringarna. De träffsäkra skämten och de hejdlösa elakheterna.

"Jag är i den åldern att om någon raggar på mig blir jag inte moraliskt upprörd utan bara innerligt tacksam."

"Sluta klagga! Det är inget fel på den svenska skollan!"

"Ishockey-VM! Så ska svensken tampas mot finnen med klubban höjd! Vad är det med det? Gör väl jag varenda dag."


Läs mer

Livet suger och sen dansar man disco!

Jonas Gardell

Livet suger och sen dansar man disco!

Om boken

Det här är berättelsen om mina vänner. Om Paul och Bengt, Seppo och Lars-Åke. Om Rasmus och Benjamin.

De som sökte friheten och kärleken i en tid inte långt från nu.

Det här är berättelsen om en sjukdom som tog mina vänners liv medan de ännu var helt unga. En berättelse om lidande och om förnedring och om svek men också en berättelse om kärlek som trotsar allt.

För du vet hur det är: Man får inte leva om sitt liv. Det är det som är själva grejen!


Det som berättas i den här historien har hänt.

Allt är sant.

Jag var en av de som överlevde.

Jag ville bryta tystnaden.

Jag har gjort det nu.

Läs mer

Torka aldrig tårar utan handskar: 3. Döden

Jonas Gardell

Torka aldrig tårar utan handskar: 3. Döden

Om boken

De är en sorts familj: ärkefjollan Paul, Lars-Åke och Seppo, Reine med sitt plågade förflutna på den lilla bohuslänska ön, den vackre Bengt som är filmstjärna i vardande. Varje år firar de jul hos Paul, det är där Benjamin och Rasmus träffar varandra och blir kära. Allt ska de offra för kärleken.

De älskar varandra så mycket. Världen och framtiden tillhör dem.

Och det är då som sjukdomen kommer till staden.

Bögpesten. Den nya digerdöden.

De är alla så unga.

En efter en skall de dö.


Det som berättas i den här historien har hänt. Allt är sant.

Jag var en av dem som överlevde.

Det här är min och mina vänners historia.


Det här är andra delen i romansviten Torka aldrig tårar utan handskar. Den första delen utkom i augusti 2012 och blev en stor säljsuccé som hyllats av en enig kritikerkår.

"Min känsla, redan nu, är att Gardell skriver modern svensk litteraturhistoria." Jens Liljestrand, DN

"Det är en extremt bra början och det är svensk historia, ett utvandrarepos." Ulrika Milles, SVT

"Jag är imponerad och tacksam." Kristoffer Folkhammar, Aftonbladet

Läs mer

Torka aldrig tårar utan handskar: 2. Sjukdomen

Jonas Gardell

Torka aldrig tårar utan handskar: 2. Sjukdomen

Om boken

Varje dag följer långt över 100 000 personer hans samtidskommentarer på Twitter. Roliga, rappa och fräcka citeras de om och om igen i dagstidningar, i fikarum och på Facebook.

Jonas Gardell är formens mästare. Här är uppföljaren till förra årets succé. Den perfekta presentboken - till dig själv och alla dina vänner.


När Ranelid rappar om sin säd är det något som går sönder inom mig. Jag har just slutat vara homosexuell.

Sanningar som är lika bra att du vet: Ditt badrum blir inget jävla spa bara för att du ställer ett doftljus på handfatet.

Fånga dagen. Varför då? Den har väl inte gjort dig nåt!

Loreen, jag har slutat vara homosexuell!!!

Läs mer

Jesus sista ord på korset var INTE "Härifrån ser man hela Mariannelund!"

Jonas Gardell

Jesus sista ord på korset var INTE "Härifrån ser man hela Mariannelund!"

Om boken

När Rasmus stiger av tåget på Centralstationen i september 1982 lämnar han det lilla Koppom bakom sig för att aldrig återvända. Ung och vacker kastar han sig ut i de homosexuellas Stockholm.

Benjamin är Jehovas vittne. Ivrigt går han från dörr till dörr för att predika om Gud. Ingenting kan rubba honom i hans tro. Tills den dag han ringer på hos Paul, den varmaste, roligaste och bitchigaste bögen Gud någonsin skapat.

Så på julaftonskvällen, när det snöar över staden, träffas Rasmus och Benjamin, och inget blir som förr igen.

Det som berättas i den här historien har hänt. Det hände här, i den här staden, i de här kvarteren, bland de människor som har sina liv här. I en stad där de flesta fortsatte att leva sina liv som om inget hänt började unga män insjukna, tyna bort och dö.

Jag var en av dem som överlevde.

Det här är min och mina vänners historia.

Läs mer

Torka aldrig tårar utan handskar: 1. Kärleken

Jonas Gardell

Torka aldrig tårar utan handskar: 1. Kärleken

Nyheter

Foto: Elvira Glänte

27 oktober 2023

Nominerade till nyinstiftat pris för queer litteratur

Nyheter
Foto: Stellan Herner

3 maj 2023

Ny roman av Jonas Gardell i höst

NyheterBoknyheter