Utgivningsdatum: 1983-09-12
ISBN: 978-91-1-791702-9

Röde Orm

Med en stor portion humor och en berättarglädje som knappast har något motstycke i den svenska litteraturen är Röde Orm en av våra få verkligt levande klassiker som har fängslat generationer av läsare.

Orms äventyr börjar när han som yngling av en slump hamnar på ett vikingaskepp. Hans fortsatta öden berättas i dråpliga episoder om hans tid som galärslav och livvakt hos kalifens visir Almansur i Hispanien, om julgillet hos danernas kung Harald Blåtand, om engelske kung Ethelreds silver och utfärden österut efter bulgarguldet. Hans resor kantas av möten med judiska silversmeder, irländska munkar, isländska skalder, vilda patzinaker och med sig har han ständige följeslagaren Toke.
Röde Orm har kallats en sällsynt lyckad förening av fornnordisk och österländsk saga och utspelar sig kring år 1000, när vikingarna härjade längs Europas kuster och i de ryska flodsystemen, men också tog intryck av de folk och kulturer de mötte.

Boken utkom ursprungligen i två delar, Sjöfarare i västerled (1941) och Hemma och i österled (1945). Boken blev en försäljningssuccé i Sverige från första stund och första delen gavs redan under Andra världskriget ut i våra grannländer såväl som i Tyskland och USA, och har totalt översatts till ett tjugotal språk.

Denna utgåva inleds av ett nyskrivet förord av Erik Andersson, författare till bland annat romanen Den larmande hopens dal och uppmärksammad översättare till Tolkiens Ringarnas herre och Joyces Ulysses.

Mer om författaren
249 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2012
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: mars 2012
141 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Utgiven: maj 2012

SENASTE RECENSIONERNA

"Röde Orm framstår som en högaktuell och munter holmgång med islamhatare och xenofober och intolerans av alla nyanser." Ulrika Knutson
www.expressen.se

Frans G. Bengtsson (1894-1954), föddes i Tosjö i Kristianstads län. Fadern var godsförvaltare på Rössjöholm i närheten av Hallandsåsen. Frans G. Bengtsson var äldst i en syskonskara på fem. Barndomen beskrivs som sjuklig. Han tog studentexamen i Kristianstad 1912. Därefter började han studera i Lund, men tog god tid på sig. Han ägnade sig åt språk- och litteraturstudier och tog så småningom en fil.kand. 1920 och en fil.lic. Han gifte sig 1939 med Gerda Fineman och bodde sedan under hela sitt resterande liv i Ribbingsfors i norra Västergötland.

Han debuterade med Tärningkast, som på klassiska versmått gestaltar höga motiv. Där finns också den enskilda dikt som nog är mest känd i hans produktion, den om "Franske kungens spelemän". Om den brukar man säga att det är den enda dikt där ordet "transubstansierat" finns med, ett exempel på författarens förmåga att leka med ord.
Frans G. Bengtsson odlade därefter främst essän som sin konstform och den kom att bära hans strängt personliga prägel. Samlingen Litteratörer och militärer (1929) kom att bli något av hans genombrott. Han har en förkärlek för historiska miljöer, hjältar och motiv, där skildringarna ofta har en dragning åt det heroiska och färgstarka, det kuriösa och pittoreska. En minsta gemensam nämnare i hans verk är den stoiskt pessimistiska grundtonen. Sannolikt finns här inflytande från den tyske filosofen Arthur Schopenhauer. Detta hindrar dock inte att det ofta finns en humoristisk krydda. Det starka historiska intresset visar sig också i en stor s.k. biografi om Karl XII i två delar (1935-36). Men författaren tar sig här så många litterära friheter att boken med modern terminologi snarare skulle kallas roman eller "dramadokumentär".

Men Frans G. Bengtsson har också gett sig på romangenren med framgång. Vikingaromanen Röde Orm i två delar 1941och 1945, som har lånat stildrag från den isländska sagan och sedan spetsats med uppsluppen spexton, har blivit hans mest folkkära arbete.
Källa: Alex författarlexikon

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.