Omslagsbild: Vad jag älskade

Översättare: Ulla Roseen
Utgivningsdatum: 2004-03-15
ISBN: 978-91-1-301092-2

Vad jag älskade

Konsthistorikern Leo Hertzberg upptäcker en fantastisk målning av en okänd konstnär på ett galleri i New York. Han köper tavlan och spårar upp dess skapare, Bill Weschler. Detta blir inledningen till en livslång vänskap.

Leos berättelse, som spänner över tjugofem år, följer den växande vänskapen mellan hans egen familj och Bills – genom deras nästan jämngamla söners födelse, upplösningen av Bills första äktenskap och de lyckliga åren under hans andra, när de två familjerna bor i samma hus i SoHo och gemensamt hyr ett hus i Vermont under ferierna. Men banden mellan dem och deras hustrur spänns till det yttersta när de drabbas av en svår tragedi, och därtill kommer ett skändligt dubbelspel vars destruktiva konsekvenser de först sent inser.

Alltmedan känslan av annalkande hot tilltar ges här ett lysande porträtt av en konstnär. Men Siri Hustvedt skildrar framför allt nära relationer – mellan föräldrar och barn, äkta makar och syskon. Vad jag älskade är ett fascinerande studium i kärlek, förlust och svek.


Mer om författaren
55 kr Bok - Pocket
Utgiven: maj 2009
69 kr Bok - Pocket
Utgiven: mars 2019

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Vad jag älskade Siri Hustvedt är en av världens mest spännande, nu levande, författare. Vad jag älskade är en monumental tidsskildring, knivskarpt återgiven." Cecilia Annell, Aftonbladet"Hustvedt har en speciell berättarmetod som grovt sett går ut på fördröjning. Hon stannar upp varhelst hon har lust och har en fantastisk förmåga att utvinna information ur en människas sätt att byta ställning i en fåtölj, stoppa händerna i fickorna, sådana skenbart betydelselösa detaljer. /.../ Njutbar läsning om konsten att verkligen se." Marie Peterson, Dagens Nyheter"Här visar hon sitt väsentlighetssinne, sin psykologiska och filosofiska skärpa och sin förmåga att gjuta samman de mest skilda typer av stoff till en fungerande helhet. Det är djupt suggestivt och oupphörligt fascinerande." Magnus Eriksson, Svenska Dagbladet"Man behöver inte hålla med om allt för att förföras av Hustvedts roman som går i mål som åretshittills mest imponerande romanprestation. För det här är en sådan där bok där bristerna på något märkligt sätt bara gör helheten mer dynamisk och intressant." Daniel Sandström, Sydsvenska Dagbladet

Siri Hustvedt är författare, fil.dr i engelsk litteratur (Columbia University) och undervisar i psykiatri vid Weill Cornell Medical College. Hon har skrivit en diktsamling, sju romaner, fyra essäsamlingar och en faktabok. Hustvedts akademiska arbete bygger på tvärvetenskaplig forskning i litteratur, bildkonst, filosofi, psykoanalys, psykiatri, neurovetenskap och epigenetik. Förutom att ha föreläst vid internationella konferenser om neuroetik, neurofysiologi, filosofi, konst och minne har hon också publicerat artiklar i flera vetenskapliga och akademiska tidskrifter. År 2012 erhöll hon Premio Internacional Gabarrón de Pensamiento y Humanidades. För romanen Den lysande världen (2014) nominerades hon till Man Booker-priset och vann Los Angeles Book Prize. För sin essä om kroppens och själens problematik, The Delusions of Certainty, fick hon 2019 Prix Europeen de L’essai Charles Veillon: the European Charles Veillon Essay Prize. Samma år belönades hon också med American Academy of Arts and Letters Award for Literature och Premios Princesa d’Asturies. Hon bor sedan flera år i Brooklyn, New York.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.