Omslagsbild: Vad jag älskade

Översättare: Ulla Roseen
Utgivningsdatum: 2004-03-15
ISBN: 978-91-1-301092-2

Vad jag älskade

Konsthistorikern Leo Hertzberg upptäcker en fantastisk målning av en okänd konstnär på ett galleri i New York. Han köper tavlan och spårar upp dess skapare, Bill Weschler. Detta blir inledningen till en livslång vänskap.

Leos berättelse, som spänner över tjugofem år, följer den växande vänskapen mellan hans egen familj och Bills – genom deras nästan jämngamla söners födelse, upplösningen av Bills första äktenskap och de lyckliga åren under hans andra, när de två familjerna bor i samma hus i SoHo och gemensamt hyr ett hus i Vermont under ferierna. Men banden mellan dem och deras hustrur spänns till det yttersta när de drabbas av en svår tragedi, och därtill kommer ett skändligt dubbelspel vars destruktiva konsekvenser de först sent inser.

Alltmedan känslan av annalkande hot tilltar ges här ett lysande porträtt av en konstnär. Men Siri Hustvedt skildrar framför allt nära relationer – mellan föräldrar och barn, äkta makar och syskon. Vad jag älskade är ett fascinerande studium i kärlek, förlust och svek.


Mer om författaren
55 kr Bok - Pocket
Utgiven: maj 2009
59 kr Bok - Pocket
Utgiven: mars 2019

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Vad jag älskade Siri Hustvedt är en av världens mest spännande, nu levande, författare. Vad jag älskade är en monumental tidsskildring, knivskarpt återgiven." Cecilia Annell, Aftonbladet"Hustvedt har en speciell berättarmetod som grovt sett går ut på fördröjning. Hon stannar upp varhelst hon har lust och har en fantastisk förmåga att utvinna information ur en människas sätt att byta ställning i en fåtölj, stoppa händerna i fickorna, sådana skenbart betydelselösa detaljer. /.../ Njutbar läsning om konsten att verkligen se." Marie Peterson, Dagens Nyheter"Här visar hon sitt väsentlighetssinne, sin psykologiska och filosofiska skärpa och sin förmåga att gjuta samman de mest skilda typer av stoff till en fungerande helhet. Det är djupt suggestivt och oupphörligt fascinerande." Magnus Eriksson, Svenska Dagbladet"Man behöver inte hålla med om allt för att förföras av Hustvedts roman som går i mål som åretshittills mest imponerande romanprestation. För det här är en sådan där bok där bristerna på något märkligt sätt bara gör helheten mer dynamisk och intressant." Daniel Sandström, Sydsvenska Dagbladet

Siri Hustvedt föddes 1955 i Northfield, Minnesota av norska föräldrar. Hon tog sin studentexamen i Bergen, Norge, och har en doktorsavhandling i litteratur från Columbiauniversitetet i New York.

Hon fick sitt stora internationella genombrott med romanen Vad jag älskade (2004). Hennes senaste bok var romanen Den lysande världen (2014).

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.