Omslagsbild: Inte en fluga förnär

Översättare: Ia Lind
Utgivningsdatum: 2004-03-08
ISBN: 978-91-1-301238-4

Inte en fluga förnär

krigsförbrytare inför rätta
"Vilka var de? Vanliga människor som du och jag - eller monster?" Frågan gäller krigsförbrytare inför rätta i Haag och den ställs av Slavenka Drakulic, kroatisk författare som i en rad böcker bidragit till förståelsen av detta ofta ofattbart grymma krig.

Slavenka Drakulic följde en tid domstolens arbete på nära håll. I sin nya bok porträtterar hon flera av de anklagade krigsförbrytarna, däribland ex-Jugoslaviens siste president och krigsanstiftaren Slobodan Milosevic, liksom den i Sverige fängslade Biljana Plavsic, som var en av de ledande serbiska politikerna i Bosnien under kriget. Drakulic skildrar de anklagades vardag i Haag, men söker också i deras spår bakåt till krigsskådeplatserna i f d Jugoslavien. Dessutom porträtteras en person som vittnat inför domstolen.

Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Inte en fluga förnär Inte en fluga förnär hör tveklöst till en av vårens mest angelägna böcker. Med sin suveräna blandning av nyansrikt berättande och intensivt reflekterande prosa tecknar Drakulic en djupt insiktsfull och mångskiktad orsaksbakrund till krigsförbrytelserna i det forna Jugoslavien.Refik Sener, Helsingborgs Dagblad, Det Slavenka Drakulic skrivit är en nödvändig läsning för den som vill begrunda den internationella politikens moraliska dimensioner.Torsten Kälvemark, Aftonbladet, Den här typen av genomarbetade reportage i bokform fyller faktiskt en viktig funktion för vår förståelse av den egna samtiden och dess rötter i det närmast förflutna.Tore Winqvist, Upsala Nya Tidning,
Photo

Slavenka Drakulic (f. 1949) är författare och journalist från Kroatien. Hon delar sin tid mellan Wien, Istrien och Stockholm, skriver regelbundet i Dagens Nyheter och är gift med författaren och journalisten Richard Swartz. Hon fick en stor svensk och internationell publik med boken Balkan Express som gav ett slags förklaring till krigen på Balkan under nittiotalet.

 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.