Omslagsbild: Helt vanliga män

Översättare: Inger Johansson
Utgivningsdatum: 2019-01-07
Recensionsdatum: 2019-01-23
Mediekontakt: Lina Sjögren
ISBN: 978-91-1-308381-0

Helt vanliga män

Reservpolisbataljon 101 och den slutliga lösningen i Polen
På morgonen den 13 juli 1942 gick den tyska Reservpolisbataljon 101 in i den polska byn Jozefow. Vid nattens inbrott hade de skjutit 1.500 av byns 1.800 judiska invånare - kvinnor, barn, gamla. Under de följande 16 månaderna deltog de i avrättandet av 38.000 judar och sände ytterligare 45.000 till koncentrationslägret Treblinka.

Reservpolisbataljon 101 bestod inte av tyska yrkessoldater utan av helt vanliga män som var för gamla för att kallas in till militärtjänst. De sorterade alltså inte under Wehrmacht och heller inte under Gestapo utan under ordningspolisen.

Christopher R. Browning har studerat vilka motiv som drev männen att delta i massakerna. Hans slutsatser är skrämmande: de var inte tvingade att lyda order utan gjorde det av så banala skäl som karriärism och grupptryck.

Helt vanliga män är en av de viktigaste böcker som skrivits om Förintelsen. Den ställer den fråga vi alla måste ta ställning till: Kan jag vara säker på att jag skulle agerat annorlunda i samma situation? Det svar Christopher R. Browning ger kommer att göra er sömnlösa.

Boken är försedd med ett nyskrivet efterord.
Mer om författaren
219 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2019
149 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2019

SENASTE RECENSIONERNA

”Av alla böcker som skrivits om det andra världskriget –vare sig de handlat om militärstrategi, ideologi, enskilda individer eller skildrat Förintelsens olika aspekter – utgör Helt vanliga män en av kanske tjugo böcker som är helt oundgängliga, unika och absolut nödvändiga för att försöka begripa det som inte går att begripa.”

NYHETER

En av de viktigaste böcker som skrivits om Förintelsen

DN:s Elisabeth Åsbrink: Helt vanliga män är ”absolut nödvändig för att försöka begripa det som inte går att begripa”.

Se fler nyheter

Christopher R. Browning är professor i historia vid Pacific Lutheran University i Tacoma, Washington. Han har skrivit flera uppmärksammade böcker om Förintelsen och är trefaldig vinnare av The National Jewish Award in the Holocaust Category, bland annat för Helt vanliga män (1994).

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.