Omslagsbild: Främlingen på Wildfell Hall

Översättare: Maria Ekman
Utgivningsdatum: 2004-10-05
ISBN: 978-91-1-301024-3

Främlingen på Wildfell Hall

I jämförelse med sina två systrar Emily och Charlotte har Anne Brontë hamnat lite i skymundan i litteraturhistorien. Ändå är det många som anser att hon var det djärvaste av dem. Det märks inte minst i Främlingen på Wildfell Hall med sitt feministiska patos och realistiska porträtt av en alkoholiserad hustyrann.

Timid, gudfruktig och oansenlig. Det är det intryck man får av Anne Brontë genom samtida beskrivningar. Men faktum är att det hon skrev på många sätt är mycket djärvare och uppriktigare än både Charlottes och Emilys verk, särskilt hennes andra roman Främlingen på Wildfell Hall.

Det är berättelsen om hur en ung kvinna fostras till att bli en god äkta maka, och hur fruktansvärt illa det sedan går i äktenskapet. Särskilt skildringen av maken i romanen, Arthur Huntingdon (som har tydliga drag av brodern Branwell Brontë) framstår än i dag som ett skarpt och realistiskt porträtt av en människa som är förvriden av sina alkoholproblem och sin våldsamhet, och kan till och med läsas som en protest mot systrarnas mer romantiska bild av heta känslor och konflikter.

Mer om författaren
Photo
Anne Brontë (1820 - 1849) var yngre syster till Charlotte Brontë och Emily Brontë. Anne fick liksom sina systrar sin uppfostran och utbildning hemma på prästgården där de växte upp, och i likhet med sina systrar arbetade hon som privatlärare hos olika familjer i York. Under pseudonymen Acton Bell gav hon tillsammans med sina systrar ut diktsamlingen Poems by Currer, Ellis and Acton Bell (1846). 1847 gavs hennes första roman, Agnes Grey ut och 1848 kom The Tenant of Wildfell Hall, som det även gjorts en TV-version av som visades på SVT 1998. Agnes Grey är baserad på hennes olyckliga erfarenheter som privatlärare. Anne var den av systrarna som skrev mest kritiskt om dåtidens viktorianska livsstil, något som hon även kritiserades för. Anne dog 1849 i Scarborough, där hon även ligger begravd. Med Främlingen på Wildfelll Hall (2004) gavs hon för första gången ut på svenska.
Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.