Omslagsbild: Stamtavlor

Utgivningsdatum: 2005-09-02
ISBN: 978-91-1-301102-8

Stamtavlor

Dilsa Demirbag-Sten kom till Sverige som sexåring 1976. Efter att ha vuxit upp i Uppsala och Karlstad flyttade hon till Stockholm, där hon bl a varit sakkunnig åt Leif Blomman Blomberg. Hon är inte rädd för att sticka ut hakan, och har blivit en uppskattad och flitigt anlitad debattör i integrationsfrågor, hedersmord och kvinnors rättigheter.

Med åren har hennes behov av att få veta mer om sin kurdiska bakgrund vuxit. Tills för bara en generation sedan bodde hennes stam uppe i bergen - i tält. Idag bor de över hela Europa. Tills för bara en generation sedan styrde männen med fast hand över familjen. Idag går det att bryta mönstren. Men vad är det för mönster som ska brytas? Finns det ingenting bra i den gamla kulturen?

Som kvinna och kurd är det svårt att komma åt historien och kulturen. Och tiden i Sverige har gjort henne till en främling i dubbel bemärkelse, i Sverige bland svenskar men även i Kurdistan bland kurder.

Stamtavlor är en utlämnande och kärleksfull, rå och innerlig självbiografisk berättelse om en ung kvinnas försök att förstå varifrån hon kommer och vilket arv hon bär med sig.

"Jag ville skriva en bok som ger mina barn en nyckel till en av många dörrar som kommer att dyka upp i deras liv. Kanske väljer de att inte öppna den dörren. Det är upp till dem att välja. Min förhoppning är att de ska känna sig fria från skulden att förvalta. De ska inte tvingas att vara något de inte själva vill vara eller har sökt sig till. Men jag vill på det här sättet ge dem några av svaren på de frågor jag aldrig fick ställa och som kanske ingen formulerat tidigare."
Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Stamtavlor "Dilsa Demirbag-Sten ger röst åt dem som inte vågar annat än att viska. Hennes personliga berättelse är ett av de bästa inlägg som gjorts om vad det innebär att försöka foga samman två vitt skilda livsmönster. Och även om större delen av boken utspelar sig i Turkiet så är detta en central berättelse om något som omisskännligt är en del av det samtida Sverige."Rakel Chukri, Sydsvenska DagbladetDilsa Demirbag-Sten har skrivit en omtumlande bok, en gränsvarelses berättelse. Många ska läsa den och då kanske rentav tänka just på att de kan läsa. /.../ Min enda invändning mot Stamtavlor att den är för kort. Den borde ha varit dubbelt så tjock.Göran Greider, Expressen"Författaren lyckas att vara mycket personlig och samtidigt ge en inträngande och svepande bild av det kurdiska stamsamhället och den svåra situationen för kurderna i dagens Turkiet. Och detta utan att bli inställsam, sentimental eller hamna i försvarsställning."Anita Goldman, Aftonbladet"... en välskriven och varm bok ..."Michaéla Marmgren, Göteborgs-Posten 

Dilsa Demirbag-Sten är född 1969 i sydöstra Turkiet. Hon är författare, journalist och debattör och skriver regelbundet i bl a Expressen och Östgöta Correspondenten.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.