Omslagsbild: Tecknen

Utgivningsdatum: 2004-08-31
ISBN: 978-91-1-301283-4

Tecknen

Läkaren och konsten att läsa kroppar
Läkaren och konsten att läsa kroppar

Vid en läkarundersökning är vi vana vid att doktorn tar på oss, lyssnar på våra organ, känner på oss med händer och instrument. Han eller hon läser våra kroppar och tolkar dem för att kunna ställa en diagnos. Men är läkarens blick och beröring alltid objektiv? Alltid ofarlig?

Lika omöjligt eller irrelevant som det var för läkaren att be patienten klä av sig vid 1800-talets början, lika självklart var det vid seklets slut. Gradvis har läkaren kommit den sjuka kroppen allt närmare. En process som slutar i vår tid med den totala underkastelsen: läkaren får tillgång till varje centimeter av våra nakna kroppars yta och insida.

På utsökt och exakt prosa berättar Karin Johannisson om det medicinska mötet och kropps-undersökningens historia, från äldre tiders möten mellan läkare och patient till det tidiga 1900-talets förvirrande värld av offentliga halvprivata och helprivata sjukrum.

Vad utspelade sig egentligen i undersökningsrummen? Hur blev det möjligt att be patienten klä av sig? Vad uppfattades som förbjudet, hotfullt eller äckligt? Hur använde läkaren sina sinnen? Med vilka nycklar läste han patientens ansikte och utseende?

Tecknen är en bok om blickar och beröring, om föreställningar och kulturella fantasier, och om hur kroppens inre synliggörs på utsidan och får liv genom läkarens sinnen.

Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Tecknen Tecknen är en rafflande bok och otroligt rikt illustrerar. Bildmaterialet utgör rent av en essä i essän. /.../ Suget i prosan liknar det som uppstår i mötet mellan läkaren och patienten.Ulrika Kärnborg, Dagens NyheterKarin Johannissons bok utgör ett viktigt underlag för den samtida diskussionen om den formella makten över våra kroppar - och andras.Maria Wahlström, Göteborgs-PostenJohannisson /.../ borde sammanfattningsvis ha kammat hem ännu en August-nominering för denna klara bok, där akademiska spjutspetsmetoder möter läsbarhet och utåtriktning mot en allmänhet. Jag älskar hennes språk, den klassiskt snygga dynamiska stilen som mejslar fram poetisk sprängkraft i stoffet.Maria Küchen, Upsala Nya TidningJohannissons bok är både klargörande och underhållande. Dessutom är den bildande - i det ordets alla positiva betydelser.Fredrik Borneskans, Sundsvalls Tidning 

Karin Johannisson (1944-2016) var professor i idé- och lärdomshistoria samt författare. Hon var även verksam som översättare av i första hand tysk dramatik (Peter Weiss, Peter Handke, Heiner Müller m fl). 1988 debuterade hon med Det mätbara samhället, och fick sitt genombrott hos den stora publiken med Den mörka kontinenten (1994). Karin Johannisson nominerades till Augustpriset i fackboksklassen både för Den mörka kontinenten (1994) och för Kroppens tunna skal (1997). 2004 utkom hennes bok Tecknen.

Karin Johannisson fick ta emot Statens historiska museers medalj 2005: "Historia magistra vitae". Syftet med medaljen, som delas ut för tredje året i rad, är att främja allmänhetens intresse för historia och tilldelas personer som har gjort särskilda insatser för att lyfta fram historiens betydelse för vår tid.

Utmärkelser:
Samfundet De Nios essäpris
Svenska Akademien Karin Gierows pris för "kunskapsförmedlande framställningskonst".
Statens historiska museers medalj 2005

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.