Omslagsbild: Napoleon

Utgivningsdatum: 2004-08-16
ISBN: 978-91-1-301254-4

Napoleon

En biografi

Vad rörde sig egentligen under Napoleons hatt? Herman Lindqvist berättar inspirerat den sagolika historien om den lille korsikanske invandraren som blev alla fransmäns kejsare och Europas mäktigaste härskare sedan Romartiden.

Inte sedan Romartiden hade någon styrt över ett så stort rike eller kommenderat så väldiga arméer som Napoleon Bonaparte. Han drömde om ett Europa med en valuta, en lag och en huvudstad: Paris. Hans dröm kostade miljoner människor livet. Hans krig, hans reformer och beslut har påverkat folken i Europa, Sydamerika och USA ända fram till våra dagar.

Ändå var det inte Frankrike som var hans ungdoms dröm, det var Korsika. Napoleon kunde inte ett ord franska då han kom till Frankrike, han förblev korsikan hela sitt liv och som en korsikansk klanhövding delade han ut kungariken och furstendömen till sina sju syskon. Bland hans främsta rivaler fanns Jean Baptiste Bernadotte som blev kung Karl XIV Johan. Deras inbördes kamp var bitter och pågick ända till dödsbädden.

Historien börjar på Korsika och slutar på S:t Helena. Det är berättelsen om den fattige korsikanske patrioten, den passionerade kvinnokarlen och ivrige brevskrivaren som ville bli författare eller vetenskapsman men som i den franska revolutionens virvlar såg sin chans och blev sin tids mäktigaste man. Hur var det möjligt? Vad fick honom att för exakt 200 år sedan sätta kejsarkronan på sitt huvud? Var det storhetsvansinne eller den logiska belöningen för alla hans segrar?

Herman Lindqvist berättar fascinerat och medryckande den otroliga historien om Napoleon.

Mer om författaren
109 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Stephan Karlsén
Utgiven: oktober 2007

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Napoleon Herman Lindqvist rapporterar direkt från slagfält och sängkammare. Oemotståndligt. Jag menar det.Per Svensson, ExpressenHela denna historia förmedlar Lindqvist med frisk berättarglädje; han har onekligen förmågan att entusiasmera sina läsare och berättandet har det rätta flytet. /.../ detaljrikedomen är enorm, när har Lindqvist hunnit med att läsa allt? /.../ Det är i mångt och mycket en märklig prestation, ty det är den första egentliga Napoleonbiografin på svenska.Mats Gellerfellt, Svenska DagbladetHerman Lindqvist framstår som synnerligen väl påläst. /.../ som populärhistorisk bedrift är hans Napoleonbok ändå rätt enastående. Något att försjunka i på kvällarna medan höstmörkret tätnar.Gunder Andersson, AftonbladetLindqvists bok tecknar en god bild av denne orolige andes liv, både det privata och offentliga. Den förmedlar både hans styrka och svaghet på ett intressant sätt. /.../ Lindqvist behärskar såvitt jag kan bedöma sitt ämne väl. I mina ögon är detta Lindqvists bästa bok och den förtjänar en bred läsekrets.Håkan Arvidsson, SydsvenskanHär är Herman Lindqvist i sitt esse. /.../ mörkt spännande är det.Torgny Nevéus, Upsala Nya Tidning 

Herman Lindqvist (född 1943) har med sina kåserisamlingar och sitt populärhistoriska verk Historien om Sverige blivit en av Sveriges mest lästa och älskade författare. Hans biografi Napoleon låg etta på bestsellerlistan för fackböcker hösten 2004.

 

 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.