Omslagsbild: Med ryggen mot världen

Översättare: Jan Stolpe
Utgivningsdatum: 2004-09-13
ISBN: 978-91-1-301349-7

Med ryggen mot världen

Serbiska porträtt
Under ett par års tid har Åsne Seierstad följt en grupp människor i Serbien och skildrat deras liv, deras rädslor, drömmar och förhoppningar. Våren 2003 återvänder hon igen till landet som väcker avsky och fruktan i väst, men som ser sig själv som ett offer.

"Efter 11 september 2001 försvann världens blickar från Serbien. Journalisterna som rapporterade från regionen flyttades till andra ställen. Många serber anser att regeringarna i väst, som en gång såg det som stort och viktigt att hjälpa serberna i kampen mot Milosevic, nu har lämnat dem i sticket.

Det har skrivits många böcker som i detalj redogör för Balkankrigen på 1990-talet det här är inte en av dem. Jag har följt tretton personer och en familj i Serbien från och till under tre år av dramatiska omvälvningar.
Jag har försökt att behandla dem med respekt och skriva ned det jag såg och hörde."
Åsne Seierstad

Krigsförbrytarens hustru, kosovoserber i lands-flykt och den mördade premiärministern Zoran Djinjic alla har de sin historia att berätta.Under upplösningskrigen i det forna Jugoslavien har me-dierna i väst framställt serberna som bödlar. Själva ser de sig som offer. Med ryggen mot världen ger en rik och nyanserad bild av Serbien.

Här finns redan den särpräglade stil som gått segertåg över hela världen genom Bokhandlaren i Kabul och Hundra och en dag: det detaljrika och utsökt berättade litterära reportaget.

Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Med ryggen mot världen "Med ryggen mot världen är en mycket lättläst bok om ett land i stora svårigheter. Metoden att intervjua samma personer vid tre olika tillfällen fungerar mycket bra. Åsne Seierstads förmåga att komma sina intervjupersoner nära gör att porträtten blir levande." Upsala Nya Tidning"Seierstad kan konsten att vara personlig och förtrogen med sina intervjuobjekt, hon kommer dem nära, men lyckas ända hålla en behövlig distans som krävs för att kunna iaktta vad som sker." "Med ryggen mot världen är spännande läsning. Det är intressant att läsa om den beslutsamma studentaktivisten, den idealistiska prästen, den oppositionella borgmästaren, den utstötta flyktingfamiljen. Åsne Seierstad lyckas ge deras berättelser liv och mening bortom schablonerna, och som läsare får man en lite mer nyanserad och mångfacetterad bild av Serbien."Smålandsposten" Åsne Seierstad har gjort ett unikt och viktigt dokument om Serbien."" Seierstad gör det många andra journalister borde göra, belysa delar av världen som inte längre intresserar de stora mediebolagen. Just därför är hennes bok så viktig och av en händelse unik. " Östersunds Posten"Serbien genom några individer är pedagogiskt rätt tänkt och med Seierstads känsla för det stora i det lilla briljant genomfört.Åsne Seierstad är en mästare i att ge läsaren närvarokänsla i den lilla världen och samtidigt öppna fönstren mot den stora." Borås Tidning

Författaren och frilansjournalisten Åsne Seierstad gick rakt igenom TV-rutan när hon ensam stannade kvar och rapporterade från krigets Irak 2003. Åsne Seierstad är född 1970 i Oslo och uppvuxen i Lillehammer. Hon har en fil. kand i bl a ryska, engelska och idéhistoria. Talar franska, spanska, engelska och ryska flytande. Tyska och serbokratiska hyggligt. Varit korrespondent i Ryssland och Kina, rapporterat i TV och tidningar från Balkan, Afghanistan och senast Irak. Bokhandlaren i Kabul blev Åsnes stora genombrott som författare och den har hittills sålt i över 500.000 ex. Efter 11 september försvann världens blickar från Serbien. Under åren 2000-2004 har Åsne Seierstad följt en grupp människor i Serbien och skildrat deras liv, rädslor och förhoppningar. Med ryggen mot världen (2004)är en reportagebok baserad på dessa intervjuer och iakttagelser. Hon har mottagit en mängd nationella och internationella utmärkelser, senast i raden det prestigefyllda EMMA (Ethnic Multicultural Media Awards) för Bokhandlaren i Kabul. Tidigare pristagare är bland andra Michael Moore (Stupid White Men, 2003), Vikram Seth (An Equal Music, 2001) och Sadie Smith (White Teeth, 2000)

 

Utmärkelser:
Bokhandlerprisen, 2002 (Norge)
Peer Gynt-prisen, 2003 (Norge)
Den Store Journalistprisen, 2002 (Norge)
Ilara Alpi Journalistic Award 2003 (Italien)
Jonas Weiss priset, 2003 (Sverige)
EMMA, 2004 (Storbritannien)

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.