Omslagsbild: Mästarnas signaturer

Utgivningsdatum: 2005-10-24
ISBN: 978-91-518-4415-2

Mästarnas signaturer

Snickarmästare Spegelmakare Stolmakare 1650-1850
Namnet Sylvén är sedan flera generationer förknippat med den svenska möbelkonsten och ett begrepp för alla möbelintresserade. Torsten Sylvén är tredje generationen konstsnickare. Parallellt med arbetet på verkstaden med renovering av antika möbler har han ägnat sig åt forskning om möbelkonsten och dess utövare. Under många år har han anlitats som expert av olika auktionsföretag, bland andra Bukowskis och Stockholms Auktionsverk.
I sin nya bok, Mästarnas signaturer, har han samlat signaturer från alla slags möbelhantverkare. Märkningarna, är gjorda av möbelsnickare, stolmakare, spegelmakare och tapetserare m.fl., och är funna på möbler och speglar utförda under skråtiden. Boken innehåller cirka 800 signaturer, namnteckningar, stämplar och etiketter från ca 550 olika mästare. Här ingår även ämbetsstämplar, hallstämplar och exportstämplar. Sammanställningen bygger till stora delar på Torsten Sylvéns tidigare böcker.

Aldrig förr eller senare har det skapats sådan möbelkonst som under skråtiden, det svenska möbelhantverkets guldålder. Skråtiden i Sverige kan räknas från 1500-talet och upphävdes 1846. Den första allmänna skråordningen i vårt land är från 1669, och den garanterade statsmakternas beskydd och vissa privilegierför hantverkare att utöva sina yrken. Bland detaljfrågorna i skråordningen fanns kravet på att hantverkare skulle signera sina alster, vilket de dock inte alltid tog riktigt på allvar.
Mer om författaren

Torsten Sylvén, 1915-2011, var konstsnickare, möbelrenoverare och nestorn bland Sveriges möbelexperter. Namnet Sylvén är sedan flera generationer förknippat med den svenska möbelkonsten. Parallellt med arbetet på verkstaden med renovering av antika möbler ägnade sig Torsten Sylvén åt forskning om möbelkonsten och dess utövare och hade uppdrag som expert åt olika auktionsföretag, t.ex. Bukowskis och Stockholms Auktionsverk.

I maj 2005 utnämndes Torsten Sylvén till hedersdoktor vid Linköpings Universitet för att han vid sidan om sitt arbete med att vårda och restaurera viktiga delar av vårt kulturarv också bedrev en omfattande möbelforskning.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.