Omslagsbild: Tysk höst

Utgivningsdatum: 2010-03-25
Recensionsdatum: 2010-04-19
ISBN: 978-91-1-302314-4

Tysk höst

Stig Dagermans mest unika uppdrag som journalist var när Expressen föreslog att han skulle åka till Tyskland hösten 1946. Landet låg i spillror efter kriget och rapporterna därifrån var få och motstridiga.

De artiklar han skrev under sin resa samlades sedan i boken Tysk höst, som kommit att framstå som ett unikt verk i genren.
På många sätt grundmurade Stig Dagerman med Tysk höst ryktet om sig som en av Europas främsta litterära röster. Hans sätt att skriva journalistisk prosa har varit stilbildande, och hans rapport från ett krossat Tyskland har genom åren blivit en viktig studie av krigets brutala efterverkningar.
Med ett nyskrivet förord av Elfriede Jelinek.
Utgåvan är kommenterad av Dagermanspecialisten Hans Sandberg.

Mer om författaren
212 kr Bok - Häftad
Utgiven: april 2014
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: maj 2010

SENASTE RECENSIONERNA

"lysande litteratur från helvetets bakgård" "Tidningsprosa är dömd till kort liv. Men det var inte dagsländejournalistik Stig Dagerman levererade till Expressen 1946-47. Det var lysande litteratur från helvetets bakgård."Inger Dahlman, Nya Wermlands-Tidningen
nwt.se
"Lisa Irenius gläds åt vackra utgåvor av Tysk höst och Bränt barn." "Tysk höst, den enda av böckerna det aldrig blev av att jag läste, är precis så bra som jag trodde. Eller bättre. Kanske är denna reportagesamling Dagermans allra viktigaste bok."
www.unt.se
"Stig Dagermans tyska höst
www.bt.se
"En annan Dagerman" "Fransmännen kallar honom ”Nordens Rimbaud”, i Italien är Stig ­Dagerman ”Sveriges Camus”. En symbol för det svenska svårmodet, javisst. Men i samband med att några av hans mest älskade verk åter­utges höjs rösterna för att se bortom skrivkrampen, bortom självmordet." Johan Sjöstrand
www.svd.se

Stig Dagerman (1923-1954) är en av de mest framträdande författarna inom den svenska fyrtiotalismen.
Han debuterade redan 1945 med romanen Ormen, vilken belönades med Svenska Dagbladets litteraturpris. Han är mest omtalad som prosaist (De dömdas ö, 1946; Bränt barn, 1947 och Bröllopsbesvär, 1949), men skrev även noveller (Nattens lekar, 1947), dramatik (Den dödsdömde, 1947) och reportage, inte minst från efterkrigstidens Tyskland, vilka han samlade i boken Tysk höst (1947).
Dessutom skrev Stig Dagerman runt tusen dagsverser i tidningen Arbetaren, där han arbetade fram till sin död.

 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.