Absolute heat

Författare

Jonas Borssén

Absolute heat

Svenska

1999-05-06

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Allmänna kokböcker

Författare

Publiceringsdatum

1999-05-06

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

Björn Lindberg

Format

Övrigt

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151835150

Antal Sidor

223

Vikt (kg)

0.812

Böcker av författaren

Om boken

Känslan för grillning och måltiden kan inte överskattas, den är helt enkelt en del av utvecklingsläran. Därför är det dags att ta examen i grillandets ädla konst och njuta av bokens tre hörnpelare i världens populäraste matlagningsform: Grillat, BBQ och asado.

Att grilla är ett sätt att både förädla och civilisera råvaran och ätandet. Maten, tillagad med värme, blev på samma gång mer smaklig, lättsmält och näringsrik. Grundpelarna som tas upp är: grillat (tillagning med mycket stark och direkt glödvärme), BBQ (tillagning med svag och indirekt glödvärme samt med rökved) och asado (helgrillat lamm, spädgris, vildsvin med mera på spett eller liknande). Dessa tre stilar är det akademiska fundamentet för all tillagning över eld. Och nu är det upprop i grillskolan!

Du kommer att lära dig allt om det som oftast går under rubriken grillning. Föreställ dig perfekt grillglöd, ett rent grillgaller, välkryddade köttbitar, glaze, de rätta redskapen, sallad och tillbehör på matbordet. Då har du lärt dig grunderna för en storartad måltid. Lägg till läran om rökved, grillkol och briketter, hur du gör upp eld och stämmer av värmen samt vad som utmärker olika grillar. Runda av studierna med vilka råvaror som krävs, marinad kontra kryddblandning, köttets innertemperatur och vilotid så blir du en fullfjädrad grillmästare.

Boken bjuder på 150 recept, allt från sommarens godaste grillade blåmusslor till barbecuegrillad lax som kyssts av rökaromen. Prova också den underbara kombinationen av grillad endivesallat med gorgonzola, honung och valnötter eller något så enkelt som grillad färskpotatis med olivcrème. Köttälskaren får sina lustar tillfredställda av saftig och mör entrecôte, revbensspjäll och lammkotletter. Lika förföriskt god är brasiliansk picanha och en rad andra styckningsdetaljer. Vegetarianer, och alla andra för den delen, kan festa på bland annat svampburgare med mandel och spenat, grillad sparris eller frasiga quesadillas med taleggio, aprikos och kapris. För att inte tala om eldprovet, helgrillat lamm och spädgris samt Jonas berömda porchetta. Samtidigt får grillade bröd, frukter och grönsaker smaka på träkolsaromen. Glazer, smaskiga såser och sallader samt förföriskt goda grilldesserter fulländar din utbildning i grillat, BBQ och asado.

Läs mer

Jonas Borssén

GRILLA som proffsen!

Om boken

Äntligen! Eat the Meat är boken som innehåller allt du behöver veta om riktigt bra kött. Jonas Borssén lär dig urskilja god kvalitet på nöt-, kalv-, lamm- och fläskkött och inte minst att omvandla dina nyvunna kunskaper i suveräna recept.

Mästerkocken Jonas visar vägen till den perfekta biffen och de godaste revbenen, men bjuder också på recept på mer ovanliga bitar som kalvbräss, lammlägg och flankstek.
Eat the Meat rymmer också matlagningstekniker och vilken metod som passar för respektive köttbit.
"Du kommer att steka, bräsera, koka och grilla som ett proffs. Den saken är biff!"

Boken innehåller också:

· Styckningsschema för nöt-, kalv-, lamm- och fläskkött
· 60 recept som spänner över klassiker, husmanskost och exotiska delikatesser
· Goda tillbehör och smarriga såser
· Förslag på andra köttbitar som du kan variera recepten med
· Rätt temperaturangivelser för kött
· Uppfödning, slakt och mörning av kött
· Inköpställen, gårdsbutiker och organisationer



Läs mer

Eat the meat

Jonas Borssén

Eat the meat

Om boken

Det här är kokboken som aldrig slocknar! Som blivit lite av en kultbok för alla som älskar stark, het mat. Den gör dig till god vän med världens hetaste frukt, grönsak och krydda: chilipeppar.
Chili är världens mest använda krydda och en väsentlig ingrediens i alla intressanta och nyskapande matkulturer. I boken förflyttar vi oss genom historien från inkaindianernas värld fram till ditt eget kök i dag. Vi får veta en hel del fakta och bekanta oss med många myter om chilipepparens betydelse inom folkmedicinen.
Det finns 150-200 olika sorters chilipeppar, och i den här boken presenteras de vanligaste inom gastronomin.

Läs mer

Eat the heat

Jonas Borssén

Eat the heat

Om boken

Allt du behöver veta om grillning och barbecue! Många enkla och några avancerade recept för soliga sommardagar, fester och årets helgdagar, ja till och med Barbecuegrillad Julskinka och Helgrillad Oxfilé till nyårsafton. Oväntade kombinationer, sensationella smårätter, grillning och kryddning av grönsaker, kött, fågel och fisk! Dessutom Jonas tips om drinkar och vin till maten. "Dina alster på halster kommer att uppskattas. Dessutom fina förslag på sallader, tillbehör, marinader och annat kryddigt. Avsluta med en svalkande söt dessert." Låt Jonas Borssén vända upp och ner på din föreställning om vad som kan grillas. Grillad Gazpacho, Barbecuegrillad Kalkon, Grönsaker från grillen med penne, parmesan och pinjenötter, Classic Jerk Chicken samt Grillad bröd- & tomatsallad med rucola och tabascodressing... Bara några exempel på grillgott som ger kocken eller kockan den rätta glöden vid grillen. Jonas reder ut begreppen om vad som är grillning och vad som är barbecue. Och delar med sig av fantastifulla recept, nya kombinationer och en lång rad såser, marinader och kryddsättningar.

Läs mer

Killen vid grillen

Jonas Borssén

Killen vid grillen

Om boken

?Det är svårt att göra det enkla riktigt bra. För vi vill ju alla göra vår matlagning till en okomplicerad och trivsam stund. Det gäller även för mig trots att jag är kock och med många avancerade anrättningar på min repertoar. Samtidigt uppskattar jag det geniala i ett lättlagat recept och som många kan ta del av. Få förberedelser, lite stök och ännu mindre att diska. Det gäller både vardag och helg och inte minst när man bjuder till fest med många ätande.? Utifrån dessa tankar har Jonas Borssén samlat sina bästa recept på allt-i-ett-mat med spännande smaker. Idén är att ingredienserna nästan tillagar sig själva genom att de hamnar i samma kastrull, gryta, ugnsform, wok eller grill. ?Det är inget nytt matlagningskoncept men det underlättar köksarbetet ? tro mig!? säger Jonas, och det är just det ? ett gott råd! Rostad pumpasoppa med vildris- & baconpilaff, Träkolsgrillade kronärtskockor med vitlöks- & persiljesmör, Helstekt kyckling med ugnsrostade grönsaker samt New Orleans Jamabalaya är exempel på maträtter som kan anrättas på detta enkla vis. Ur innehållet: I Jonas skafferi, Lär dig tänka som en kock, Sallader, Soppor och grytor, Wokstekt, Pizza, pajer och gratänger, Ugnsstekt och bräserat, Grillat och BBQ, Efterrätter

Läs mer

Allt i ett

Jonas Borssén

Allt i ett

Om boken

Frukosten är ett av dagens absolut viktigaste mål. Varför då alltid göra den så enhanda, utan variation? Nej, släpp loss fantasin! Icke minst när vi kliver upp lite senare på helgerna, har vi ett utmärkt tillfälle att göra dagens första mål både lite roligare och lite nyttigare i en kombinerad frukost/lunch, det vill säga brunch. Frukost och brunch innehåller allt från traditionella och nyskapade frukostbröd till heta äggrätter som Huevos Rancheros och det klassiska brunchtillbehöret Bloody Mary. Jonas brunch består oftast av valda delar från hans frukostar plus någon äggrätt. Han börjar med att servera juice och kaffe. Bröd eller matiga muffins och scones matchar han med äggröra med sauterad rödlök och rostad chilepeppar eller potatisomelett. Fruktsallad och en smördegstartelett med jordgubbar och vaniljkräm avrundar brunchritualen. Det blir en perfekt start på dagen. Jonas Borssén är kock, matskribent och chileentusiast med uppdrag inom restaurang- och livsmedelsbranschen, radio och TV. Han är ordförande i Svenska Chilepeppar Föreningen och har tidigare publicerat bland annat Eat the Heat (1996), Arctic Heat (1998) och Absolute Heat (1999). Han har även belönats av Gastronomiska Akademien. Boken Het trädgård som han skrev tillsammans med trädgårdsmästaren Philippe Plöninge, utsågs 2001 av Måltidsakademien i Grythyttan till bästa kokbok i kategorin trädgårdskokböcker. Sveriges ledande matfotograf Björn Lindberg har fotograferat bokens matbilder.

Läs mer

Frukost och brunch

Jonas Borssén

Frukost och brunch

Om boken

Chilepeppar, strandkämpe eller kinesisk slanggurka? Följ trädgårdsmästarens råd och odla egna grönsaker. Använd dem nyskördade i något av bokens 60 färgstarka recept. Massor av människor som tålmodigt väntar för att få se Europas största chilepepparutställning. Ett helt växthus fyllt med chilepeppar i olika färg och form. Dofter från köket av kryddstark mat. Så såg det ut vid Bergianska trädgården för något år sedan när trädgårdsmästaren Philippe Plöninge och kocken Jonas Borssén visade chilepepparns mångfald när det gäller odling och gastronomi. I boken Het trädgård har de vidgat horisonten till en mängd olika spännande grönsaker, både välkända klassiker som morot och rödbeta och några riktiga outsiders som det är värt att stifta bekantskap med.

Läs mer

Het trädgård - odling och recept

Jonas Borssén, Philippe Plöninge

Het trädgård - odling och recept