Omslagsbild: Drakarna över Helsingfors

Utgivningsdatum: 2001-09-24
ISBN: 978-91-7263-227-1

Drakarna över Helsingfors

En stor roman om tiden efter andra världskriget och fram till idag, speglad genom en familjs brokiga liv. Historien börjar när den unge pojken Henrik Bexar kommer tillbaka till Österbotten efter att ha varit krigsbarn i Sverige. Men berättelsen kretsar främst kring Henriks och hans fru Benitas tre barn: Dani, Marina och Riku.

Det är Riku, den yngste, som är bokens huvudperson. Född i 60-talets början är han för ung för att dras in i den hippietillvaro som storebrodern Dani behärskar. Och när 80-talets kasinoekonomi snurrar i allt våldsammare takt tillhör en del av hans barndomskamrater de mest framgångsrika spelarna. När kraschen kommer är det många som dras med i fallet.

Kjell Westös roman, som nyligen också filmatiserats, är en vemodig sorgesång över ett nära förflutet, över barndomens och våra familjehistoriers makt över våra liv.
Mer om författaren

Kjell Westö, född 1961, är idag en av de främsta och mest uppmärksammade finlandssvenska författarna. Kjell Westö har tidigare varit verksam som journalist, bland annat på Hufvudstadsbladet. Han debuterade 1986 med den uppmärksammade diktsamlingen Tango Orange. Därefter har han bland annat givit ut tre diktsamlingar, två novellvolymer samt genombrottsromanen Drakarna över Helsingfors som utkom 1997, denna bok blev även film år 2001. År 2001 utkom romanen Vådan av att vara Skrake som kom att nomineras till Nordiska Rådets litteraturpris samt till Finlandiapriset med följande motivering:

"Den breda epikens tid är inte förbi i vår litteratur. Kjell Westös nya roman är en stor roman, inte bara till formatet utan framför allt i kraft av de mustiga berättelserna som där ingår. Westö fogar skickligt samman Finlands närhistoria med större helheter, med sport, fiske, populärkultur, världstilldragelser; med sin benådade berättarförmåga fängslar han sina läsares odelade intresse."

Kjell Westös roman Lang (2003) nominerades också den till Nordiska Rådets litteraturpris och till Finlandiapriset. Kjell Westö har översatts till finska, norska, ryska, italienska, franska, holländska och estniska. Senast kom novellsamlingen Lugna favoriter.

Utmärkelser:

Svenska Litteratursällskapet i Finland, 1987, 1990, 1997 och 2001
Finska statens litteraturpris, 1990
Nuori Suomi (Unga Finland) -priset, 1996
Tack för boken-medaljen, 1997
De Nios Samfunds Vinterpris 2001
Helsingfors-medaljen för förtjänster som stadsskildrare 2002

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.