Omslagsbild: Ett rum med utsikt

Översättare: Maria Ekman
Utgivningsdatum: 2006-09-05
ISBN: 978-91-1-301400-5

Ett rum med utsikt

James Ivorys filmatisering av E M Forsters Ett rum med utsikt blev en av åttiotalets största filmframgångar, och repriseras forfarande med jämna mellanrum i tv. Men egendomligt nog har den aldrig kommit ut i svensk översättning. Nu är det äntligen dags.

Berättelsen om hur den känsliga och tänkande unga kvinnan Lucy Honeychurch lär sig att tänka både
med hjärtat och hjärnan, och väljer bort konvenansen för den äkta kärleken, blev E M Forsters genombrott
som författare. På ytan är rörelserna ganska små i Forsters romaner, men det känslomässiga djupet är
stort. Forsters säkra blick för människor sätt att ge sig in i och trassla till relationer är vad många skulle kalla typiskt ”kvinnlig”, och eftersom initialerna inte avlöjar vilket kön författaren har råkade Forster mycket
riktigt också ut för att kallas ”miss Forster” i en recension.
Han var en mästare på att se och avslöja löjligheten och stelheten i den brittiska medelklassens sätt
att föra sig hemma och utomlands, och genomskådade sina romangestalter med skarp och samtidigt mycket medkännande blick. Lucys väg till känslomässig mognad kan läsas också som ett stillsamt men dock uppror mot de kvardröjande viktorianska värderingarna i det brittiska samhället, där Italien och Florens får stå som en plats för frigörelse och passion, skönhet och helhet. Skildringen av de engelska turisterna
fungerar också i dag som en ironisk bild av hur den nordeuropeiska människans dragning till det exotiska
krockar med krav på bekvämlighet och misstänksamhet mot konstig mat.
E M Forsters romanproduktion upphörde redan på tjugotalet, men han levde ända till 1970. Och det var först efter hans död som hans mest frispråkiga roman Maurice kom ut, som på många sätt gestaltade hans egen homosexualitet.
Mer om författaren
141 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Julia Dufvenius
Utgiven: november 2019
Photo

Edward Morgan Forster (1879-1970) tillhörde Bloomsbury-gruppen (om än inte dess innersta cirkel), den krets av nytänkande författare, kritiker och filosofer, som bildades i Bloomsbury i London strax efter förra sekelskiftet med kända namn som Virginia Woolf och ekonomen JM Keynes.

Med ett fantastiskt öga för detaljer och personligheter tecknade han makalösa porträtt av det viktorianska Englands medelklass och överklass, med en både kritisk och medkännande blick. Det han såg var hur ett strikt klassystem och en materiell syn på liv och äktenskap fick människor att förtvina och förtvivla. Hans utanförskap kom sig delvis av hans homosexualitet, som han aldrig tillstod öppet, men som fick honom att skriva en mycket gripande roman, Maurice, om två unga homosexuella män. Den boken kom inte ut förrän efter hans död.

Ett av hans mest berömda verk är En färd till Indien, som beskriver krocken mellan indiskt och engelskt. Forster var en mycket berest författare och förälskade sig tidigt i Italien (som är miljö i flera av hans romaner), han reste också till både Indien och Mellanöstern.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.