Omslagsbild: Motsols

Utgivningsdatum: 2005-02-24
ISBN: 978-91-1-301409-8

Motsols

Hanna återvänder hem efter en resa till Filippinerna där hennes bästa och enda vän Thora har omkommit i en drunkningsolycka. Hanna måste nu försöka hitta sig själv i en värld som omkullkastats av katastrofen.

Thora var den som öppnade (och styrde) Hannas värld. Men efter deras resa till Filippinerna - där Thora omkommit i en drunkningsolycka - vet Hanna inte längre vem hon är.
Hemma känner hon sig kvävd av familjen, som ursprungligen är från Tyskland (de talar en märklig svensktysk rotvälska). De äldre systrarna har barn och bylsiga kläder och långa flätade hår. De liknar inte alls Hanna som är yngst och mera kantig och smal, och har svårt att hitta sin plats.

Marika, Hannas mamma, tror både på Gud och kosmiskt inflytande. Hon har ein fühlung som inte känns bra vad gäller Hanna, hon tycker att Hanna är svagt inkarnerad när hon bara vill vara och göra som Thora.

Hanna flyttar till mormor Oma i stan för att komma hemifrån och försöka hitta tillbaka till sig själv och skapa ett liv där hon står på egna ben. Men minnena av Thora är starka, Hanna kan inte motstå frestelsen att följa i Thoras gamla spår.

Mirja Unge tecknar en bild av en synnerligen udda familj. Det är en mörk och hotfull berättelse, men inte utan både drastiska och komiska inslag.
Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: oktober 2019

Mirja Unge , född 1973, har hyllats för sin särpräglade litterära stil och fått flera prestigefyllda priser för sina böcker, bland annat Tidningen Vi:s litteraturpris (2005) Aftonbladets litteraturpris (2007). Hon debuterade 1998 med romanen Det var ur munnarna orden kom, som belönades med Katapultpriset som årets debutbok. Sedan dess har hon givit ut romanerna Järnnätter (2000) och Motsols (2005) samt novellsamlingen Brorsan är mätt (2007). Det senaste decenniet har hon också klivit fram som en av Sveriges mest intressanta unga dramatiker och har spelats på Göteborgs stadsteater, Riksteatern och Dramaten; 2015 gav hon ut Var är alla, en volym med fem pjäser. Jag går och lever är hennes efterlängtade återkomst till prosan.


Utmärkelser:
Katapultpriset 1999
Tidningen Vi:s litteraturpris, 2005
Aftonbladets litteraturpris, 2007
Doblougska priset 2016
Aniarapriset 2019
Eyvind Johnson-priset 2019

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.