Omslagsbild: Det rena landet

Utgivningsdatum: 2012-01-02
ISBN: 978-91-1-304420-0

Det rena landet

Om konsten att uppfinna sina förfäder
För 2 000 år sedan levde i romarrikets utkanter människor som romarna kallade "germaner". Man visste inte mycket om dem, men i imperiet skrevs ändå böcker om dessa främlingar i norr, utan att författarna ens hade besökt deras samhällen.
När Sverige 2 000 år senare blev en spetsnation inom rasforskningen, var de romerska fantasierna ännu aktuella. Nazisterna skulle snart göra tanken om ett "raskrig" till germanernas försvar, till själva bränslet i sin politiska väckelse.

Men redan år 1921 beslöt den svenska riksdagen att ett rasbiologiskt institut skulle skapas - Europas första - till försvar för landets unika folkstam. Svenskarna var nämligen av ovanligt ren nordiskt-germansk rastyp, sades det.
Maja Hagermans bok är en tankeväckande skildring av germanernas idéhistoria i Sverige. Med avstamp i 200-talet, när nordborna mötte Rom och skapade sin säregna "fornnordiska" kultur, drar hon trådarna vidare till 1900-talet, då personalen på Rasbiologiska institutet i Uppsala iklädda vita rockar tog emot personer för rasmässig bestämning. Längs vägen dit finns arkeologer, målare, diktare och fornforskare som inte minst under 1800-talet framkallade en vision av det gamla Norden - vikingarnas värld. Omkring år 1900 hade de rasrena germanska vikingarna fått plats i skolböcker och uppslagsverk.
I dag talar genetiker inte längre om den germanska rasen. Inom genetisk forskning hittar man inga tydliga människoraser, än mindre några "germaner". Men visionen om vikingen lever märkligt nog ändå kvar i närbesläktad form. Föreställningar om ursprungligkultur och renhet florerar återigen. Ytligt sett kan det tyckas oskyldigt, men kopplingarna till politisk extremism och främlingsfientlighet finns kvar.
Maja Hagerman sätter kritiskt ljus på hur bilden av våra förfäder kom till och visar hur den ännu i dag präglar uppfattningen om vilka vi är.
Det rena landet gavs ut första gången 2006.
Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

"Sverige har alltid varit blandat" "MYTER. Gemenskaper är fördomsfulla, enligt historikern Maja Hagerman. Men föreställningen om att Sverige skulle vara rasrent och att ingen skulle ha flyttat hit sedan stenåldern är en mental karta som kan ritas om."
www.svd.se
Pressröster om Det rena landet "Det rena landet är både en chock och en lyx. Chock för att det känns som att Hagermans 400 sidor lärt mig mer än vad 12 års skolgång inte ens kommit i närheten av. Och kanske inte heller velat komma i närheten av. /.../ Samtidigt är det såklart en lyx att få en förstklassig författares mastodontforskning presenterad på ett nära sätt. Hoppas hon snart tar sig an samtiden, Maja Hagerman."Sveriges Radios Kulturnytt "Maja Hagermans bok är en annan berättelse om vårt förgångna och det är en angelägen berättelse."Svenska Dagbladet  "Boken ger nästan allt man kan begära. Med det menar jag klara teser, utarbetade på stabilt forskningsunderlag, behaglig berättarstil och väl valda illustrationer."UNT "Men mytbildningen i sig, människors behov och bruk av historia och det fantasieggande tomrum de storvulna tankarna lämnar efter sig gör `Det rena landet` till en av årets mest spännande och viktiga böcker."Kristianstadbladet  

Maja Hagerman, född 1960, är författare, vetenskapsjournalist och outtröttlig folkbildare. Under många år har hon i radio, tv och tidningar berättat om nya rön inom humanistisk forskning, om allt från mentalitetshistoria till arkeologi.

Hon utkom senast med den Augustnominerade boken Käraste Herman: Rasbiologen Herman Lundborgs gåta. Dessförinnan kom den kritikerhyllade och banbrytande boken Försvunnen värld. Hennes debutbok I spåren av kungens män vann Augustpriset 1996. Hösten 2011 utsågs Maja Hagerman till hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten, Uppsala Universitet.

Priser och utmärkelser:

Augustpriset 1996 för Spåren av kungens män
Hertig Karls pris 2004
Hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten, Uppsala Universitet 2011
Disapriset 2012
Svenska Fornminnesföreningens Hildebrandpris 2012
Nominerad till Augustpriset 2015 (för Käraste Herman) 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.