Omslagsbild: Mellan vingspetsarna

Fotograf: Brutus Östling
Utgivningsdatum: 2005-08-30
ISBN: 978-91-1-301439-5

Mellan vingspetsarna

Bilder ur fåglarnas liv - från Öland till Antarktis
I Mellan vingspetsarna ges svaret på många av fåglarnas hemligheter; en lika läcker som unik fågelbok som går fåglarna in på livet, vardagsdjur vi trots allt vet väldigt lite om. Det är inget försök till en heltäckande genomgång, snarare ett antal betraktelser i bild och ord av speciellt intressanta, tankeväckande eller roande aspekter på fåglarnas liv.

Mängder av fåglar och fågelmiljöer finns avbildade på närmare 250 foton från Svalbard och Antarktis till de djupa skogarna i Kanada och Sverige, våtmarker i USA och Spanien, Mexikos öken och savannen i Tanzania, för att bara nämna några. Innehållet i texterna spänner över de mest skiftande områden av fåglarnas värld: flyttning, häckning, matvanor, miljöhot.

Texten är skriven av landets ledande ornitolog, Magnus Ullman. För fotot svarar Brutus Östling, som fått stort genombrott som naturfotograf de senaste åren. Hans unika känsla för komposition, ljus och fågelns personlighet gör honom till en fågelfotograf utöver det vanliga.

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Mellan vingspetsarna "Utan omsvep vill jag säga att Brutus Östlings fotografier av fåglar - från Öland till Antarktis - är något utöver det vanliga... Brutus Östling lyckas få den mest kräsne att hålla kvar blicken."Peter hultsberg; Västervikstidningen"Stort format och utsökt fyrfärgstryck gör att Brutus Östlings ofta sanslöst vackra bilder kommer till sin fulla rätt. Fågelpornografi på högsta nivå för både hårdskådare och fågelbordsfluktare."Eskil Quiding, Sydsvenska Dagbladet"Man undrar om fågelfotografin kan komma så mycket längre än så här."Naturmorgon i P1, Sveriges Radio"Mellan Vingspetsarna innehåller några av de vackraste och konstfullaste fågelbilder jag någonsin sett. Jämnt hundra år efter Paul Rosenius försök att plåta silvertärnor på Måkläppen framträder ännu en svensk fågelfotograf av världsklass."Svenska Dagbladet"Vilka fantastiska bilder! ... Ett praktverk att glädjas åt. Kort sagt - det här är ett lyft i bokfloden."Tidningen Skogen"Fantastiska fågelbilder... Årets Pandabok 2006 hör hema i varje fågelväns bokhylla... En bok som ger läsaren både nytta och nöje... Mellan vingspetsarna är en bok att rekommendera. Främst för bildmaterialet." Jan Henricson, Svensk Jakt"Bilderna är sensationellt bra, så bra att man knappast behöver vara fågelintresserad för att uppskatta dem. Brutus Östling håller högsta internationella klass i alla avseenden."Lars Eisele, Eskilstuna-Kuriren   "Det är en otroligt vacker bok, med häpnadsväckande fågelbilder, i storformat."Bo Bjelvehammar, Ystads Allehanda"Ibland kan det gå slentrian i naturböcker... Mellan vingspetsarna är ett stort undantag. Här har vi bilder och texter som plötsligt går rakt upp i elitserien! I fotografen Brutus Östlings bilder finns humor och skräck, skönhet och snöyra, skärpa och oskärpa. Alla i en klass för sig.... Fem solar. Fem getingar. Fem plus."Per Göthlin, Friluftsliv 

Magnus Ullman är sedan mitten av 1980-talet frilansande ornitolog på heltid. Han medverkar regelbundet i tidskrifterna Vår Fågelvärld och Fågelvännen, många gånger också i utländska fågeltidskrifter.
Han anlitas ofta som kursledare och föredragshållare och leder resor för fågel- och naturintresserade till olika destinationer runt om i världen.

Mer om författaren

Brutus Östling, född 1958, är frilansfotograf och bokförläggare. Han har efter ett flertal stora fotoböcker av en enig kritikerkår utnämnts till mästare och fotograf i världsklass. Hans fågelbilder är oefterhärmliga och enastående.

Brutus Östling utnämndes till Årets Naturfotograf 2006 med motiveringen:
"Brutus Östling har tilldelats stipendiet för sin enastående förmåga att fånga fåglars beteende i bild. Med en kristallklar skärpa återger han de mest kortvariga ögonblicken i fåglarnas hektiska liv. Östling har en fantastisk känsla för att placera sig på rätt ställe vid rätt tidpunkt."

2007 vann han priset Nordisk Naturfotograf.

Mellan vingspetsarna (2005) valdes till Årets Pandabok av Världsnaturfonden. Pingvinliv (2006) nominerades till Augustpriset. Båda böckerna är utgivna i USA och Storbritannien.

2007 utkom Örnarnas rike som även den blev Årets Pandabok.

2009 fick han Augustpriset tillsammans med Susanne Åkesson för Att överleva dagen (Symposion) med motiveringen: "Häpnadsväckande fågelfotografier av världsklass ledsagas följsamt av en kunnig, berättande text. Fjädrar, näbbar, vingar, ben och framför allt ögon träder oförtäckt fram och tjusar läsaren. En praktbok med högt mervärde."

  

  

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.