Omslagsbild: .doc 19 Journalisten och mördaren

Översättare: Mia Mårtensson
Utgivningsdatum: 2005-10-17
ISBN: 978-91-7263-679-8

.doc 19 Journalisten och mördaren

.doc 19
.doc 19 Journalisten och mördaren

Var går gränsen? Har journalister egna regler som tillåter dem att göra sådant som vi andra aldrig skulle drömma om? I berättelsen om en laddad episod i amerikansk presshistoria ställer Janet Malcolm de svåra, stora frågorna om journalistisk etik.


-Varje journalist som inte är för dum eller för självgod för att lägga märke till vad som sker vet att det han gör är moraliskt oförsvarbart.-

I mitten av 1980-talet stämde den dömde mördaren Jeffrey MacDonald den framgångsrike journalisten Joe McGinniss för att ha lurat honom. McGinniss hade skrivit en bok om rättegången mot MacDonald. När boken kom ut stod det klart att McGinniss hela tiden varit övertygad om att MacDonald var skyldig, men inte antytt det minsta vad han egentligen tyckte. Tvärtom hade han hela tiden låtsats stå på MacDonalds sida.
I en bok som blivit något av en modern klassiker i USA berättar Janet Malcolm om det märkliga fallet. Hon skildrar det minst sagt knepiga förhållandet mellan journalisterna och dem de skriver om och för en skarp diskussion om huruvida journalistiken har någon inneboende moral.
Obehaglig läsning för journalister, upplysande för oss andra, har det sagts om boken.
Till denna utgåva har Thord Eriksson skrivit ett kortare reportage om samma problematik i Sverige.


Janet Malcolm är född 1935 och bor i New York. Hon har varit medarbetare i tidskriften New Yorker sedan 1965. Hon har skrivit ett flertal böcker, bland annat om psykoanalys, Tjechov och Sylvia Plath.
Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.