Omslagsbild: Flickan som lekte med elden

Utgivningsdatum: 2006-05-12
ISBN: 978-91-1-301530-9

Flickan som lekte med elden

"Det finns inga oskyldiga. Däremot finns det olika grader av ansvar." Lisbeth Salander

Den andra boken i Stieg Larssons Millenniumserie, succéfenomenet som sålt 100 miljoner exemplar världen över.

En journalist och hans researchpartner hittas mördade och allt pekar på att Lisbeth Salander är skyldig till morden. Mikael Blomkvist misstänker att dödsfallen är kopplade till en traffickingoperation som leds av den ökände gangstern ‘Zala’ – och att man försöker sätta dit Salander.

En rad dramatiska händelser får Lisbeths mörka förflutna att göra sig påmint, och hon bestämmer sig för att göra upp med det förgångna en gång för alla. Hon ska straffa dem som förtjänar att straffas.

Stieg Larssons tre romaner i Millenniumserien har för alltid gjort avtryck i spänningslitteraturen. Stieg Larsson avled 2005 och hann inte uppleva den globala succé böckerna gjort, med miljontals läsare som tagit Blomkvist och Salander till sina hjärtan.

"Allt som imponerade i debuten är intakt också i uppföljaren: den skickliga personskildringen, den vassa dialogen, samhällskritiken, humorn och den sanslöst spännande intrigen."
- Svenska Dagbladet

"Det är både roligt och snyggt. Lisbeth Salander är den coolaste av hämndänglar, på rymmen ur Storebrors hus."
- Aftonbladet

"Lisbeth Salander är en av de mest originella och minnesvärd thrillerhjältarna på senare tid."
- The New York Times (US)

Mer om författaren
69 kr Bok - Pocket
Utgiven: september 2015
111 kr Bok - Storpocket
Utgiven: juni 2015
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: november 2009
207 kr Ljudbok - MP3 CD
Uppläsare: Reine Brynolfsson
Utgiven: juli 2015

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Flickan som lekte med elden "Hur står sig då den nya romanen? Kan den leva upp till de högt ställda förväntningarna? Svaret är tveklöst ja. Allt som imponerade i debuten är intakt också i uppföljaren: den skickliga personskildringen, den vassa dialogen, samhällskritiken, humorn och den sanslöst spännande intrigen. Vad gäller det sistnämnda tycker jag till och med att den nya är strået vassare /.../ . Frågan är om också den sista och avslutande delen i trilogin kommer att försöka skriva om någon av kriminalfiktionens subgenrer på samma initierade, utsökta och kärleksfulla sätt. Spänningen tätnar." Svenska Dagbladet"Det är både roligt och snyggt. I en tid då kvällstidningar låter låtsasnyheter från dokusåpor översvämma världen eller skruvar upp verkligheten till pollenterrorns och melodifestivalchockernas distade volymer känns Stieg Larssons `dokudeckare` som en motrörelse. Lisbeth Salander är den coolaste av hämndänglar, på rymmen ur Storebrors hus." Jenny Tunedal, Aftonbladet"Och när en författare levererar ett sådant sammansatt och fascinerande porträtt som det av Lisbeth Salander är det bara att buga och tacka. Det kan nog inte bli bättre än så här." Anders Wennberg, Gefle Dagblad"Stieg Larsson skrev romaner som borde ha alla förutsättningar att verka förnyande på den svenska krimgenren men det är inte alldeles enkelt att peka ut var det nya ligger. I språkbehandlingen och det rappa men aldrig flåsiga tempot. I det gedigna vetandet på så skilda områden som trafficing, hemlig avlyssning, datateknik och psykiatri. Eller är det framför allt i det mycket initierade, upprörande och gripande porträttet av Lisbeth Salander." Gerth Ekstrand, Dalademokraten"Uppföljaren till fjolårets succé är snäppet bättre./.../ Stieg Larsson har ett alldeles utmärkt språk. Inte ens den ivrigaste felfinnare hittar något som stör, allting flyter. /.../ Jag överdriver inte när jag säger att Stieg Larsson är 2000-talets främste svenske författare till kriminalromaner. Och självklart bokar jag redan nu den tredje och sista delen i Milleniumserien." Per Erik Tell, Kristianstadbladet"Han hann skriva vad som lovar att bli en våldsamt underhållande trilogi. Med samhällskritik, feminism, svensk samtidsskildring, spänning.  Men vassare än Guillou, definitivt vassare än Guillou. /.../ Det är pang på bara. Kompakt, intensivt och låt den aldrig ta slut, please." Arbetarbladet

 

Stieg Larsson (1954-2004) var journalist och chefredaktör på tidningen Expo. Tidigare hade han jobbat 20 år på TT. Han var en av världens främsta experter på antidemokratiska, högerextrema och nazistiska rörelser. 2005 debuterade han med Män som hatar kvinnor. Han avled hastigt och oväntat i november 2004, en tid före debuten med den första delen i Millennium-trilogin.

Män som hatar kvinnor blev 2005 års stora överraskning i den svenska kriminallitteraturen. Boken belönades av Skandinaviska Kriminalsällskapet med Glasnyckeln, som 2005 års bästa nordiska kriminalroman. Priset har fått sitt namn efter Dashiell Hammetts klassiska roman.

I Millennium-trilogin ingår böckerna Män som hatar kvinnor (2005), Flickan som lekte med elden (2006) och Luftslottet som sprängdes (2007).


Stieg Larsson (1954-2004) was a journalist. He was the Editor-in-Chief of the magazine Expo from 1999, and had previously worked at a major news agency for many years. He was one of the world’s leading experts on anti-democratic, right-wing extremist and Nazi organisations, and he was often consulted on that account. He was just as ready to give a lecture in a secondary school as at Scotland Yard. He passed away suddenly and unexpectedly in November 2004, some time before the publication of his debut crime novel and first part of the Millennium trilogy.

Stieg Larsson’s books have sold 75 million copies world wide. The Millennium series has been sold to 50 countries so far.

The Millenium series by Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo (2005), The Girl Who Played with Fire (2006), The Girl Who Kicked the Hornet's Nest (2007).

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.