Omslagsbild: Det blir inte rättvist bara för att båda blundar

Utgivningsdatum: 2006-03-07
ISBN: 978-91-1-301557-6

Det blir inte rättvist bara för att båda blundar

Fredrik Nybergs senaste diktsamling blir hans fjärde sedan debuten 1998 med En annorlunda praktik.
Det blir inte rättvist bara för att båda blundar består av fyra avdelningar, där den centrala sviten är en slags biografi över Linnélärljungen Pehr Osbeck (1723-1805), naturforskare och präst, samt över Nybergs morfar Axel Abring (1898-1943). Båda dessa var kyrkoherdar, med 200 års mellanrum, i Hasslövs församling i södra Halland. "Försvinner skillnaderna i döden? Är bristen på skillnader död?" är de centrala frågeställningarna här.

Ytterligare en diktsamling där Fredrik Nyberg visar att han nu definitivt har övergått från att vara ung och löftesrik till att etablera sig som en av de främsta lyrikerna i sin generation och en viktig förebild för kommande.
Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Det blir inte rättvist bara för att båda blundar "Det blir inte rättvist bara för att båda blundar är en komplicerad och mångfacetterad samling som samtidigt rymmer en del humor - och en befriande respektlöshet. Jag är övertygad om att Fredrik Nyberg redan nu tillhör den framtid som skall komma och blåsa fri luft in i det litterära biblioteket." Norrköpings Tidningar"Nyberg är en poesins arkivarie som förstått värdet av allsköns synkretism i det empiriska insamlingsarbetet. Sammanjämkningen och sprängandet. Virkandet, värkandet och vetandet." Aftonbladet"Om Ann Jäderlund favoriserar mellanslaget i sin senaste diktsamling och Marie Silkeberg tabulatorn så är den lilla punkten Fredrik Nybergs bästa vän. Punkten har alltid rätt att avbryta. mitt i en mening. en liten stund. i hans fall helst utan att versaler ska behöva skapa uppmärksamhet. Dags nu att sätta punkt, men Fredrik Nyberg är alltid välkommen att avbryta." Maria Schottenius, Dagens Nyheter"Bara bra. Riktigt jävla bra. "En vanlig dag är en dag då ingen dör." Word." Maria Küchen, Expressen 

Fredrik Nyberg är född 1968 och bosatt i Göteborg. Han debuterade 1998 med diktsamlingen En annorlunda praktik. Nybergs förra diktsamling Att bli ved (2013) väckte mycket uppmärksamhet och belönades med bland annat Erik Lindegrenpriset (* motivering nedan), och Gerard Bonniers lyrikpris (** motivering). 2013 disputerade han med Hur låter dikten? Att bli ved II, den första avhandlingen i ämnet litterär gestaltning. Slingorna & undergången är Nybergs tionde bok.

* "I sin senaste bok, Att bli ved, fortsätter Nyberg sitt utforskande språkarbete samtidigt som han konkretiserar frågor som rör såväl miljö, politik som filosofi. I Erik Lindegrens anda flyttar Fredrik Nyberg i sina verk ständigt fram poesins positioner – med förankring i samtidens skeenden."
(ur juryns motivering)

** I mars 2014 tilldelades Fredrik Nyberg och boken Att bli ved Gerard Bonniers lyrikpris 2014 "för en poesi som med ett rytmiskt slingrande och uppfinningsrikt språk utforskar oron i tillvaron, förlusten och växandet och alltings ofrånkomliga förgänglighet".

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.