Omslagsbild: Där vi en gång gått

Utgivningsdatum: 2006-09-01
ISBN: 978-91-1-301573-6

Där vi en gång gått

En roman om en stad och om vår vilja att bli högre än gräset
Detta är Kjell Westös största romansatsning hittills, och som vanligt skriver han både inträngande och måleriskt om sin hemstad Helsingfors och människorna där. Om han tidigare rört sig från efterkrigstiden
och framåt är det nu dags att gestalta första delen av 1900-talet.

I Vådan av att vara Skrake, Drakarna över Helsingfors och Lang var det framväxten av det moderna Finland och våra tiders Helsingfors som sysselsatte Kjell Westö. Den här gången länkar han bakåt, ända till den tid då Finland hörde till Ryssland och fram till andra världskriget och en framväxande fascism.
Det är en stad i oro, och med ständig växtvärk som Kjell Westö tecknar. I fokus står en grupp människor vars livstrådar växer i och ifrån varandra i intrikata mönster. De flesta är från den finlandssvenska
medelklassen, men några har enklare bakgrund och andra är bra mycket rikare. Något som kommer att prägla dem för alltid är naturligtvis det finska inbördeskriget, och de strider, övergrepp och upprensingsaktioner som Kjell Westö beskriver här är sant upprörande läsning: man kan tycka sig förflyttad till Balkan och nittiotalet. När så kriget är över tar det lång tid för romanpersonerna att hitta tillbaka till jämvikt och lugn igen. Några gör det aldrig.
Arkitektur och fotografi , politik och jazz, krigsförbrytelser och reklamkampanjer, tennis och jordenruntresor:
alla aspekter av det unga 1900-talet finns med i romanen, som är en kollektivroman i ordets verkliga bemärkelse. Inget öde växer sig större än det andra, och denna teknik att berätta parallellt och korsklippa ett tiotal olika liv ger verkligen känslan av att det på något sätt är staden själv som talar.
Det är en roman som med allra största säkerhet kommer att bli omdebatterad i Finland inte minst
med tanke på krigsskildringarna, men säkert också här. Där vi en gång gått ges samtidigt ut i tre olika utgåvor: på svenska i Finland (Söderströms) och här, samt i finsk översättning.
Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Där vi en gång gått "Berättandet är ett sätt att avväpna farliga, tigande minnen. Med sin rika, mångfacetterade och livfulla roman ansluter sig Kjell Westö till en aktuell europeisk, intellektuell strömning. Han tillhör barnbarnen eller barnbarnsbarnen till dem som en gång prövades hårt under Europas värsta orosår och som tagit till sin uppgift att på bred front skildra det som tidigare generationer kunde tala om endast styckevis och delt." Aftonbladet"`Där vi en gång gått` fogar sig på det viset in i en intressant romanform som vi kunnat se allt fler prov på under det senaste decenniet: en historisk roman som snarare sorgset och envetet än anklagande och agitatoriskt närmar sig de stora tystnaderna i det egna landets historia. /.../ Westö skriver i ett annat tonläge men med samma drivkraft, vill spränga gränserna för det tomrum som inte bör beträdas. Jag kan inte tänka mig ett viktigare syfte med en roman. `Där vi en gång gått` är ett panorama, där allt från bilmärken till jazzlåtar och boktitlar dras in i skildringen, tidvis med en befriande humor." Dagens Nyheter

Kjell Westö, född 1961, är idag en av de främsta och mest uppmärksammade finlandssvenska författarna. Kjell Westö har tidigare varit verksam som journalist, bland annat på Hufvudstadsbladet. Han debuterade 1986 med den uppmärksammade diktsamlingen Tango Orange. Därefter har han bland annat givit ut tre diktsamlingar, två novellvolymer samt genombrottsromanen Drakarna över Helsingfors som utkom 1997, denna bok blev även film år 2001. År 2001 utkom romanen Vådan av att vara Skrake som kom att nomineras till Nordiska Rådets litteraturpris samt till Finlandiapriset med följande motivering:

"Den breda epikens tid är inte förbi i vår litteratur. Kjell Westös nya roman är en stor roman, inte bara till formatet utan framför allt i kraft av de mustiga berättelserna som där ingår. Westö fogar skickligt samman Finlands närhistoria med större helheter, med sport, fiske, populärkultur, världstilldragelser; med sin benådade berättarförmåga fängslar han sina läsares odelade intresse."

Kjell Westös roman Lang (2003) nominerades också den till Nordiska Rådets litteraturpris och till Finlandiapriset. Kjell Westö har översatts till finska, norska, ryska, italienska, franska, holländska och estniska. Senast kom novellsamlingen Lugna favoriter.

Utmärkelser:

Svenska Litteratursällskapet i Finland, 1987, 1990, 1997 och 2001
Finska statens litteraturpris, 1990
Nuori Suomi (Unga Finland) -priset, 1996
Tack för boken-medaljen, 1997
De Nios Samfunds Vinterpris 2001
Helsingfors-medaljen för förtjänster som stadsskildrare 2002

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.