Omslagsbild: Sjörök

Utgivningsdatum: 2005-04-04
ISBN: 978-91-89564-18-3

Sjörök

historier från kust och hav

Denna samling historier är en hängiven kärleksförklaring till de människor som lever i symbios med öarna, kusten och havet. Berättelserna spänner över en tidsrymd från 1700-talet fram till våra dagar, gemensamt är havets betydelse för den lilla människan och stora skeenden. Havet har i alla tider lockat såväl ärligt som ohederligt sjöfolk, och märkliga saker händer än i dag i skuggan av detta starka element.

I boken blandas humor och allvar, nutid och dåtid, sanning och dikt med en hejdlös berättarglädje. Skrämmande scenarion med pirater och vrakplundrare varvas med dråpliga historier om originella sjöbjörnar och övererotiska fransyskor. En och annan känd person passerar revy, och läsaren får stifta närmare bekantskap med Sven-Bertil Taubes ”S/Y Grym”, som döps under mycket blöta former, och en fartälskande Torsten Kreuger, som trimmar sin motoryacht till bristningsgränsen.

Författarens smak för äventyr och romantik återspeglas i hans berättelser, som bygger både på egna erfarenheter och på återberättade sägner. 2001 debuterade Birger Sjöberg med boken Berättelser från havet, som blev mycket uppskattad av både press och publik. Han fick Sveriges författarfondsarbetsstipendium 2003.
 

Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Sjörök Ur Atlantica, nr. 2/05 ”Lågmäld, humoristisk och med värme och förståelse. Birger Sjöberg har samlat på sig en skatt av historier och satt samman dem till en bok av det slag som, i varje fall jag har svårt att släppa förrän sista bladet är vänt.” Ur Bohuslänningen, 3 juni 2005 av Johan Theorin ”Birger Sjöbergs stora styrka är dock hans stora sjökunskaper och nästan lika stora berättartalang …” ”Sjörök (är) läsvärd inte bara för båtägare utan också för historiskt intresserade.” Ur GT, 9 maj 2005 av Jan Ceder ”Raketnostalgi eller historia - allt genomsyras av kärleken till båtarna, som ofta blir rent besjälade.” Ur Strömstads tidning 16 april 2005 av René Moi ”Hans bok bjuder på mycket av både spänning och humor …” ”… borde vara en självklar läsupplevelse att ha i ’skeppsbiblioteket’ på regniga och blåsiga dagar …” Ur Östran och Nyheterna 5 augusti 2005-08-11 av Rolf Ljung ”… underhållande och bitvis väldigt spännande … med ett mustigt språk tar författaren med läsaren på stora och små sjöäventyr.” Ur Lysekilsposten 8 augusti 2005-08-11 ”… en fantastisk bok … en författare med genuint intresse för människor, skarp iakttagelseförmåga och en osedvanlig förmåga att berätta det han ser och hör.” ”… en hejdlös berättarglädje …”

Birger Sjöberg är född 1953 i Stockholm. Under hela sin barndom spenderade han somrarna på Musö i Fjällbacka skärgård och 1975 tog han steget fullt ut och blev bofast. Ett par år senare gick flyttlasset in till fastlandet, närmare bestämt till Krokstrand vid Idefjorden där han och hustrun Marie drev ett segelmakeri men även experimenterade med odling av vindruvor.

Idag är han bosatt i Järvsö, fast med djupa rötter kvar i det Bohuslänska kustlandskapet. Sedan debuten 2001, med Berättelser från havet, är han även verksam som författare.

Läs en artikel om Birger i Bohusläningen

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.