Omslagsbild: Revolutionary road

Översättare: Kerstin Gustafsson
Översättare: Kerstin Gustafsson.
Utgivningsdatum: 2008-10-09
Recensionsdatum: 2008-10-27
ISBN: 978-91-1-301583-5

Revolutionary road

Frank och April Wheeler har allt de kan önska sig. De har lämnat New York för idyllen Revolutionary Road i Connecticut. Frank har alla, inklusive han själv, trott något stort om, och April har varit hans perfekta hustru, vacker, snabb och elegant.

Men livet på Revolutionary Road blir inte alls som det var tänkt. Frank fastnar allt mer i sin tillvaro som kontorsslav, Aprils depressioner blir allt djupare, inte minst efter praktfiaskot med amatörteaterföreställningen där hon spelade huvudrollen. Frank och April grälar, slåss och dricker för mycket.

Vändningen blir beslutet att lämna Revolutionary Road och flytta till Paris. April ska ta jobb som sekreterare på ett amerikanskt företag och Frank ska få tid att komma på vad som är hans verkliga kallelse. De bestämmer sig för att bryta upp, och kärleken spirar på nytt. Men inte heller denna gång blir det som det var tänkt: den amerikanska drömmen fortsätter att gäcka dem, så förförande nära och ändå hela tiden fjärran.

Den realistiska, konturskarpa stil som går igenom Revolutionary Road gjorde Yates till en författares författare, även om det publika genombrottet aldrig kom. Men när man för några år sedan återupptäckte hans debut kallades det en litterär sensation i USA, och sedan dess har den översatts och återutgivits runt om i världen.

Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Revolutionary Road "Hans prosa är förrädiskt enkel. Han ger skärvor ur en människas liv, utvalda med fingertoppskänsla och precision; det handlar om ensamhet och om drömmar, rimliga drömmar som sällan slår in. /.../ Han skriver om det som är, funderar inte på varför det blev som det blev eller hur det kunde ha varit. I hans noveller sker ingen rening, inget uppvaknande. Ingen lär sig något. Livet fortsätter som förut, obönhörligt. Och här finns definitivt inga tigerjägare, inga boxare eller vagabonder; Yates hjältar arbetar på kontor, kör taxi, gifter sig och får barn. De åker inte ens ut och fiskar."Anders Sundelin, SvD"I och med filmatiseringen av "Revolutionary Road" upptäckte jag författaren Richard Yates – och hans böcker har tveklöst varit min enskilt största kulturhändelse under det gångna året. Läs!" Emma, Gray Munthe, Aftonbladet"Fantastisk roman om ungt amerikanskt 50-talspar, som nu kommer som film. Författaren Richard Yates har fått en renässans."Dagens Nyheter”Revoutionary Road” har hälsats som en modern klassiker i den amerikanska litteraturen. Jag kan bara instämma."Mats Gellerfelt, SvD 

Richard Yates föddes 1926 i New York och debuterade 1961 med Revolutionary Road, som nominerades till National Book Award, föll i glömska och numera räknas som en av de stora amerikanska nittonhundratalsromanerna.

Yates skrev ytterligare sex romaner och två novellsamlingar, vilka samtliga på ett eller annat sätt skildrar medelklassens våndor. Han dog 1992, utan att ha fått uppleva hur hans böcker återutgivits med stor framgång.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.