Omslagsbild: Norstedts etymologiska ordbok

Institution: Språkdata Göteborgs universitet
Utgivningsdatum: 2008-05-15
ISBN: 978-91-7227-429-7

Norstedts etymologiska ordbok

Nu kommer äntligen en nyskriven svensk etymologisk ordbok, den första sedan 1960-talet!

Norstedts etymologiska ordbok härleder ca 20 000 svenska ord tillbaka till deras ursprung. Ibland blir det en resa långt tillbaka i tiden och genom många olika språk, ibland är det fråga om nybildningar. Ett ganska nytt ord är "ciabatta" som vi har hämtat från italienskan. Det betyder uttrampad sko! Inte så dumt faktiskt, brödet ser ju ut som en gammal toffla... Ordet "sunkig" är en variantform av äldre svenska 'sjunkig' med betydelsen "som man lätt sjunker ned i".

Birgitta Ernby och Språkdata vid Göteborgs universitet har lyckats med konststycket att skapa en vetenskapligt vederhäftig och samtidigt lättillgänglig ordbok.

Mer om författaren
Photo
Birgitta Ernby har, tillsammans med Martin Gellerstam och Sven-Göran Malmgren skrivit Norstedts första svenska ordbok, en illustrerad ordbok för barn. Birgitta Ernby har också ingått i projektgruppen kring Svensk ordbok och Nationalencyklopedins ordbok.

Birgitta Ernby, fil.dr vid Göteborgs universitet. Hennes avhandling handlar om namn på bohusländska fiskar. Fiskhandlare benämner fiskar efter färg, form och storlek (”rödtunga”, ”långa” etc.) medan fiskhandlaren benämner fisken så att den ska locka konsumenten (”marulk” blir ”kotlettfisk” etc.).
Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.