Omslagsbild: Drottningens chirurg

Utgivningsdatum: 2006-08-03
ISBN: 978-91-1-301598-9

Drottningens chirurg

Herman Schützer var kirurg och hovläkare i slutet av 1700-talet i Stockholm. Han var framstående men omstridd, sökte sig till det outforskade, och då helst kvinnans inre. Agneta Pleijels nya roman bjuder på en tidsresa till Gustaf IIIs Sverige.

En roman om kärlek och vetenskap, kvinnor och läkare, förnuft och vantro. Drottningens chirurg bygger på historisk grund. Huvudpersonen Herman Schützer, son till den invandrade tyske fältskären Salomon Schützer, var verksam som förlossningsläkare i Stockholm i slutet av 1700-talet. Han var en stark anhängare till vetenskapens framåtskridande och ville i tidens skarpa strid mellan medicinare och kirurger sätta sitt märke. Han anlitades av hovet och förlöste drottning Lovisa Ulrikas son, som sedermera skulle bli Gustaf III.
I Agneta Pleijels roman skildrar hon en man som drivs av vetenskaplig framåtanda men även av sin stora fåfänga. Herman Schützer är ingen helt lycklig man, hans betydligt yngre hustru som gifts bort med honom, har sitt hjärta någon annanstans. Hans läkargärning är dessutom ständigt ifrågasatt, inte minst av drottningens gunstlingar.
Agneta Pleijel har skrivit en liten tät roman på ett musikaliskt språk med stark tidsdoft, och som i sin närgångna skildring av tiden, miljön och människorna påminner till en del om P O Enquists Livläkarens besök.
Detta är första delen av tre i en serie romaner med motiv och porträtt ur Agneta Pleijels släkthistoria.

Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2008
121 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Peder Falk
Utgiven: oktober 2007

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Drottningens chirurg "Pleijel rör sig i Drottningens kirurg på samma marker som P O Enquist återvänt till i roman efter roman: gränslandet där vetenskap förenas med vidskepelse, förnuft mot fördomar, där kärleken kolliderar med konvenansen och högtflytande teorier landar i en blodig verklighet. Det är en laddad liten berättelse om hunger efter kunskap och längtan efter kärlek, skriven på en korthugget behärskad och skimrande klar prosa. Sparspakad men trots det bultande sinnlig frambesvärjer romanen ett 1700-tal mättat av färger och dofter." Ann Lingebrandt, Norrköpings tidningar"Agneta Pleijel är en stor berättare med ett avklarnat vackert språk." Gun Zanton-Ericsson, Östgöta Correspondenten"Än en gång har Pleijel visat hur skickligt, informativt och lyhört hon kan läsa in sig i forna tiders ideströmningar, tankeklimat och vetenskapshistoria och hon lyfter med rätta fram ett utanför fackkretsar föga känt kulturarv." Eva Ström, Sydsvenska Dagbladet.”…en på många sätt lysande roman, buren inte minst av det enkelt raffinerade bildspråk som är ett av Pleijels signum.””Ingen kirurg, ingen alls, kan till sist förklara gåtan människan, hennes skröpliga och sårbara under till kropp. Det kan vara denna djupt tänkvärda och oftast lysande romans mening.” Mats Gellerfelt, SvD”Huvudpersonen i Agneta Pleijels nya bok är hovläkare, besatt av kvinnors underliv. Drottningens kirurg är Pleijels mest lyckade roman.””…en skicklig berättare, en av de få verkligt framstående i Sverige, som verkar njuta av att broduera ut sina historier med allt större konstfärdighet.” Ulrika Kärnborg, DN 

Agneta Pleijel är en av Sveriges främsta skönlitterära författare. Sedan debuten 1970 har hon verkat både som romanförfattare, poet och dramatiker. Pleijels böcker har översatts till en rad språk och hon har mottagit flera stora litterära priser, bland annat Svenska Akademiens nordiska pris och Övralidspriset. Hennes senaste böcker är de kritikerhyllade och storsäljande Spådomen — en flickas memoarer och Doften av en man.

Utmärkelser:

Esselte priset, 1987, för Vindspejare
Stora romanpriset, 1987, för Vindspejare
Svenska Bokhandelsmedhjälpare-föreningens pris "Din bok - vårt val", 1987, för Vindspejare
Gleerups litterära pris, 1997
Övralidspriset, 1999
Svensk Biblioteksförenings Aniarapris, 2000
Gerard Bonniers pris, 2000
Sveriges Radio P1:s romanpris, 2001
Selma Lagerlöfs litteraturpris, 2001
Gustaf Frödings stipendium, 2002
Albert Bonniers Stipendiefond för svenska författare, 2012
Nominerad till Augustpriset 2015 för Spådomen
Moa-priset 2015
De Nios Stora Pris 2017
Albert Bonniers Stipendiefond för svenska författare 2017
Svenska Akademiens nordiska pris 2018
Stockholms stads kulturpris 2019

 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.