Omslagsbild: Översättarens anmärkningar

Utgivningsdatum: 2007-09-03
ISBN: 978-91-1-301609-2

Översättarens anmärkningar

Dagbok från arbetet med Ringarnas herre

När Tolkiens storverk Ringarnas herre nyöversattes häromåret uppmärksammades översättningsarbetet som inget annat tidigare - utom kanske Bibeln. Erik Anderssons dagbok är en roande betraktelse som ger inblick i översättandets möda.

Erik Andersson ägnade nästan tre år av sitt liv åt att nyöversätta JRR Tolkiens stora verk Ringarnas herre, tidigare känd som Sagan om Ringen. Som ingen annan litterär översättare tidigare uppmärksammades han i medierna med mängder av intervjuer, och hans arbete följdes och diskuterades in i minsta detalj av tusentals tolkienister i hela landet.

Under arbetet förde Erik Andersson dagbok med funderingar kring alla de problem som dök upp, från det verkliga livets trilskande e-post och misstänkta diskbråck till textens alver, anglicismer och översättargrodor.

Med sina klarsynta iakttagelser och sin omisskännliga underskruvade humor ger Andersson med sin dagbok en fascinerande och underhållande inblick i översättarens möda.
En blivande klassiker för alla som kommer i kontakt med översatt text.
 

Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: oktober 2015

SENASTE RECENSIONERNA

"Betyg: EEEE" "Om man har humor och är intresserad av språk och översättning kan man uppskatta den här snabblästa boken (130 sidor). Betyg: EEEE"
emmasboktips.blogspot.com
Erik Andersson, f. 1962, är en av våra främsta översättare från engelska och har varit verksam som sådan i drygt tjugo år. Han samarbetade med Lotta Olsson om nyöversättningen av The Lord of the Rings, Ringarnas herre (2004-05). Erik Andersson är också författare och har tidigare givit ut tre romaner, en novellsamling och en essäbok.
Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.