Omslagsbild: Rummet under golvet

Utgivningsdatum: 2006-08-11
ISBN: 978-91-1-301614-6

Rummet under golvet

Rummet under golvet är den tredje och avslutande delen i en trilogi med namnet ”De utsatta”, där de två övriga är Huset vid Flon och Sjön utan namn. Här skildrar Kjell Johansson den mörka förhistorien. Det är en berättelse som direkt placerar in sig bland den svenska realismens mästerverk.

Titeln anspelar på ett hemligt rum i fattigstugan i Huddinge där de två barnen Nils och Emma Charlotta gömmer sig när verkligheten blir outhärdlig. Tiden är slutet av 1800-talet, barnens far har försvunnit och modern hotar hela tiden att släppa taget. Emma Charlotta är mormodern i Huset vid Flon, Kjell Johanssons succéroman om en familj i samhällets utkant, Nils är den bror som hon aldrig berättat för någon om.
Genom Nils berättas denna familjs gripande förhistoria. Nils gifter sig så småningom med Magda, en "tattarkvinna", och blir gårdfarihandlare och småkriminell med flera fängelsevistelser som följd. Under en tid på Långholmen träffar han Johan Johansson, Greven av Kransen, fadern i Huset vid Flon och får därigenom, utan att röja sig, inblick i systerns liv.
Nils och Magdas liv är fattigt och eländigt. De får tre barn, det första tvingas de lämna bort, det andra dör nästan direkt efter födseln och det tredje, sonen, dör också i unga år.
I det mörka och sorgliga lyser dock, försonande och starkt, den stora kärlek Nils och Magda hyser för varandra.
Romanen berättas under det som sannolikt är Nils sista dag i livet, han är just utkommen från fängelset och har bestämt sig för att trots allt söka upp sin syster för första gången sen deras vägar skildes i barndomen.
Med Rummet under golvet står det klart att Kjell Johansson är den verklige arvtagaren till de stora realistiska berättarna från 30-talet i dagens litteratur.

Mer om författaren
121 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Torsten Wahlund
Utgiven: oktober 2007

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Rummet under golvet "… en alldeles fantastisk berättelse. Den fördjupar, oroar och berättar om en grym verklighet. Men den tecknar mörkret med ett slags inre försonande ljus." Helsingborgs Dagblad"Efter att ha dragit upp konturerna börjar Kjell Johansson måla med flödig pensel. Och då sitter allting där, och han visar upp ett artisteri som få svenska nu levande författare är mäktiga. Det som förbluffar mig är hur han med Rummet under golvet kan överträffa till och med den sällsynt lyckade Huset vid Flon." Svenska Dagbladet"En fabulerande mästare" Upsala Nya Tidning"Så med Rummet under golvet avslutar Kjell Johansson ett imponerande och gripande romanbygge om en epok vi fortfarande lever i. Eller som fortfarande lever i oss, vare sig vi vill eller inte." Dagens Nyheter"Ja, så där får han till det, Johansson i sin vackra, sorgliga, hemska, roliga och underbara sång, en berättelse som skarvar och lägger till, tar bort, broderar ut och vänder ut och in." Sveriges Radio/Kulturnytt"När Kjell Johansson nu avslutar den trilogi som han inledde med Huset vid Flon (1997) har han gett 1900-talets svenska trasproletariat en bestående plats i litteraturhistorien." Expressen

Kjell Johansson är född 1941 i Stockholm och uppväxt i förorten Midsommarkransen, som också är platsen där de flesta av hans romaner utspelar sig. Hemma i vardagsrumssoffan i Midsommarkransen skriver Kjell sina böcker för hand. Efter gymnasiet läste Kjell vid universitetet och sedan arbetade han som invandrarlärare och undervisade i svenska på Komvux. Under ett flertal år därefter arbetade och skrev han parallellt, vakade på sjukhus, jobbade på Hemtjänst, arbetade på en distributionsfirma och i hamnen. 1972 debuterade Kjell Johansson med Det finns en krog på vägen till varje revolution. Sedan 1980 är han författare på heltid. Intresset för rysk litteratur väcktes tidigt och 1989 utkom Gogols ansikte, som bland annat nominerades till Augustpriset. Romanen blev Kjell Johanssons genombrott och översattes till ryska, tyska och franska. Stor uppmärksamhet fick också Huset vid Flon som nominerades till Augustpriset och Nordiska Rådets litteraturpris och såldes till ett flertal länder. 2003 kom Sjön utan namn, en fortsättning på Huset vid Flon. Hösten 2006 fullbordar Kjell Johansson trilogin som han kallar De utsatta med Rummet under golvet. Trilogin har självbiografisk bakgrund och han fick tillgång till det här för honom tidigare okända materialet av en avlägsen släkting som sysslat med släktforskning.

Utmärkelser:

Aftonbladets litteraturpris 1984
Fackförbundspressens pris 1984, för En rädd människas berättelse
Tidningen Vi:s pris 1989, för Gogols ansikte
Stora romanpriset 1989, för Gogols ansikte
Svenska Akademiens Gun och Olof Engqvists stipendium 1989
Ivar Lo-priset 1990
Hedenvid-priset 1993
Lars Ahlin-stipendiet 1994
Svenska PEN:s stipendium 1997
Svenska Akademiens Signe Ekblad-Eldhs pris 1997
Moa Martinsons stipendium 1998, för Huset vid Flon
Ivar Lo-Johanssons personliga pris 1998, för Huset vid Flon
Expressens Årets Pocket-pris 2000, för Huset vid Flon
Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2007
Samfundet De Nios Stina Aronson-pris 2007 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.