Omslagsbild: Pingvinliv

Fotograf: Brutus Östling
Utgivningsdatum: 2006-08-07
ISBN: 978-91-1-301628-3

Pingvinliv

Det amerikanska förlag som köpte rätttigheterna till Brutus Östlings succébok Mellan vingspetsarna, undrade om de också kunde få en pingvinbok till i höst (vilket skulle ge fotografen och förlaget endast tre månader i produktionstid). ”Omöjligt, tänkte jag och tackade givetvis ja”, berättade Brutus i en intervju nyligen. Nu utkommer Pingvinliv också i Sverige redan i höst.

Pingviner finns bara på södra halvklotet. Idag finns 17 arter, varav du möter de allra flesta i den här boken.
De minsta arterna håller till närmast ekvatorn, till exempel på Galapagos, de största arterna, som kejsarpingvinen, lever närmast Sydpolen på Antarktis. Fåglar brukar förknippas med förmågan att flyga.
Pingvinerna är i stället extremt väl anpassade till ett liv i havet. På land känns de igen på sin vaggande gångstil, vilken beror på att en av lederna i benet rationaliserats bort av evolutionen.
De flesta pingviner är nästan uteslutande svarta och vita på kroppen, med viss variation i teckningen samt med några kraftigt färgade fjädrar på huvudet eller fläckar på näbben. Att buken är ljus och ryggen mörk är en vanlig anpassning hos djur som simmar i vatten genom att individen blir mindre synlig för ett rovdjur från ovan eller undersidan.
Visste du att kungspingviner ruvar stående med ägget förvarat på fötterna under en hudflik på magen i flera veckor i taget? De båda föräldrarna turas om att dels söka föda i havet. Lär dig mer om pingvinernas liv, och – framför allt – se och förundras över de fantastiska bilderna tagna av en svensk fotograf i absolut världsklass!

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Pingvinliv "`Makalösa - sanslöst vackra bilder - fotokonst i världsklass` var omdömen som hopades över Brutus Östlings `Mellan vingspetsarna` förra året. Inför den nya boken `Pingvinliv` är det bara att upprepa dem. Det är fotokonst av högsta klass men bildernas rent estetiska kvalitet tjänar också väl syftet att verkligen ge inblick i pingvinernas verklighet. Här finns hisnande vyer över kolonier med tusentals fåglar, men också individporträtt och stilstudier som åskådliggör beteenden, särdrag och levnadsförhållanden." Dagens Nyheter" Redan fjolårets debutbok - `Mellan vingspetsarna` - var sensationell i sin styrka. Som från ingenstans kom Östling släntrande med kamerastativet över axeln och bänkade sig helt obesvärat bland världens främsta fågelfotografer. /.../ Resultatet är imponerande. `Pingvinliv` behandlar i ord och framför allt bild världens inalles 17 pingvinarter. Därför är boken inte bara en orgie i utsökt fotokonst; den är även användbar för den som vill veta, inte bara se och känna. Som sagt, bilderna tar plats, men helheten fungerar. Det senare inte minst på grund av bokens form, signerad Jens Andersson." Svenska Dagbladet"All heder åt Brutus Östling och Susanne Åkesson för att de har producerat en bok som inte bara består av fantastiska bilder på bedårande pingviner, men som faktiskt lyckas förmedla en stor respekt inför dessa lite löjliga om än charmerande fåglar." LO-tidningen

Brutus Östling, född 1958, är frilansfotograf och bokförläggare. Han har efter ett flertal stora fotoböcker av en enig kritikerkår utnämnts till mästare och fotograf i världsklass. Hans fågelbilder är oefterhärmliga och enastående.

Brutus Östling utnämndes till Årets Naturfotograf 2006 med motiveringen:
"Brutus Östling har tilldelats stipendiet för sin enastående förmåga att fånga fåglars beteende i bild. Med en kristallklar skärpa återger han de mest kortvariga ögonblicken i fåglarnas hektiska liv. Östling har en fantastisk känsla för att placera sig på rätt ställe vid rätt tidpunkt."

2007 vann han priset Nordisk Naturfotograf.

Mellan vingspetsarna (2005) valdes till Årets Pandabok av Världsnaturfonden. Pingvinliv (2006) nominerades till Augustpriset. Båda böckerna är utgivna i USA och Storbritannien.

2007 utkom Örnarnas rike som även den blev Årets Pandabok.

2009 fick han Augustpriset tillsammans med Susanne Åkesson för Att överleva dagen (Symposion) med motiveringen: "Häpnadsväckande fågelfotografier av världsklass ledsagas följsamt av en kunnig, berättande text. Fjädrar, näbbar, vingar, ben och framför allt ögon träder oförtäckt fram och tjusar läsaren. En praktbok med högt mervärde."

  

  

Mer om författaren

Susanne Åkesson är professor i zoologisk ekologi vid Lunds Universitet där hon bl.a. undervisar i evolutionär zooekologi och ornitologi. Hennes forskning handlar om djurs flyttning och navigation och hon har stor erfarenhet från fältarbete i arktis, men även från flyttfågelstudier i tropiska Afrika med mera.

Pingvinliv är nominerad till Augustpriset 2006.

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.