Omslagsbild: Fidel & Che

Översättare: Ulf Gyllenhak
Utgivningsdatum: 2009-08-13
Recensionsdatum: 2009-08-31
ISBN: 978-91-1-302381-6

Fidel & Che

Revolutionsbröder
Fidel & Che handlar om två män mitt uppe i en revolution, två män som delade en dröm och som blev vänner, kamrater och vapenbröder och som till sist tvingades välja mellan sin vänskap och sin övertygelse.

Under de sena timmarna en månlös natt i november 1956, lastas träbåten Grandma med män och ammunition i den lilla vindpinade kuststaden Tuxpán i östra Mexiko. I regnet på kajen står den unge Fidel Castro och vid hans sida den argentinske läkaren Che Guevara. De har lämnat sina gamla liv bakom sig, tagit farväl av sina familjer. Bådas liv har varit brokigt; Castro har sedan han lämnade jesuitskolan i Havanna varit gangster, deltagit i militära operationer, suttit en månad i isoleringscell och planerat sin återresa från exilen i detalj. Che Guevara har gjort sina omfattande sydamerikanska resor och brinner av längtan efter att delta i någonting större.
Efter en lång och farofylld överfart landar båten lyckligt på Kuba; den kubanska revolutionen kunde börja.
Fidel och Che, som ännu inte var trettio år, och som bägge befann sig i exil, träffades i Mexico City 1955. Tolv år senare var Che Guevara död. Men under mellanperioden blev dessa två män goda vänner och trädde fram som två av 1900-talets mest betydelsefulla gestalter. Den här boken berättar om deras resa från Mexiko och hemligt politiskt arbete till kriget uppe bland Kubas berg och om deras inblandning i det kalla kriget.
Simon Reid-Henrys bok bygger på omfattande forskning och intervjuer av nyckelpersoner på tre kontinenter. Han har också haft tillgång till material som fram till nyligen varit hemligstämplat. Han låter oss möta Fidel och Che och deras unika relation och skildrar deras liv tillsammans både ur ett politiskt och privat perspektiv.

Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

"en välskriven bok som erbjuder fängslande läsning" "På det stora hela är detta en välskriven bok som erbjuder fängslande läsning, varesig man främst är intresserad av att läsa om de politiska eller de vardagliga förhållandena."J MIKAEL OLSSON, ETC.nu

NYHETER

Norstedts släpper Muellerrapporten

Muellerrapporten i original - med amerikanska justitiedepartementets överstrykningar.

Se fler nyheter

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.