Omslagsbild: El Choco

Utgivningsdatum: 2007-03-08
ISBN: 978-91-518-4823-5

El Choco

"Jag är ledsen min vän", sa mannen och skakade lite sorgset på huvudet, "men jag tror inte du kommer att överleva här inne."

27-årige Jonas Andersson från Kungälv hade i ett desperat försök att bli av med sina skulder erbjudit sig att göra en affärsresa till Bolivia. Han åkte fast på flygplatsen med nästan tre kilo kokain i väskorna och hamnade på det ökända fängelset El penal de San Pedro, 3 600 meter över havet i Bolivias huvudstad La Paz.
På San Pedro sitter stora knarkhandlare i rymliga tvåvåningsceller med eget kök och badrum, medan fattiga småtjuvar trängs med varandra i iskalla, små betongutrymmen på andra sidan väggen. Över 100 barn bor med sina fäder i cellerna och massor av människor hålls inlåsta i flera år utan att de har fått någon dom.
Det finns inga lås på cellerna eller vakter på avdelningarna. Tillgången på kokain är obegränsad och nästan alla bär vapen.
Jonas Anderssons första tid blev en kamp för livet. Han blev överfallen fler gånger än han kan minnas och tvingades bevittna hur flera fångar knivskars till döds eller torterades av andra fångar.
Men de kaotiska åren på San Pedro blev ironiskt nog också vändpunkten i hans liv. Det var här han slutade med droger, det var här han gifte sig och det var här han blev pappa för första gången.

El Choco är den fascinerande berättelsen om en svensk mans kamp för överlevnad i en galen och främmande miljö, om kärlek mot alla odds, och om ett land i uppror.
För utanför murarna hade ursprungsfolken fått nog av politikernas svikna löften. Hundratusentals människor drabbade gång på gång samman i våldsamma strider med militär och polis, två presidenter vräktes ur sina stolar och till slut var den första indianen i Sydamerikas moderna historia på väg att nå den högsta makten.

Mer om författaren
69 kr Bok - Pocket
Utgiven: juni 2012
121 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Markus Lutteman
Utgiven: april 2008

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om El Choco "Jag har legat sömnlös och läst"Malou von Sivers, TV4"Historien om Jonas Andersson är faktiskt närmast otrolig."GT”Det här är biografi när det är som bäst. ...en bok man sträckläser.”Rocky "Lutteman framträder som både sociolog och historiker och verkar också vara väldigt insatt i kokainets kulturhistoria och ekonomi. DET är orsaken till att jag kommer att läsa om den här boken."Nerikes Allehanda"Men det som imponerar och som gör den till något mer än bara en välskriven, kittlande helvetesskildring är Luttemans förmåga att väva in världspolitiken i berättelsen."Stockholm City "San Pedro... får amerikanska (erkänt tuffa) fängelser att framstå som söndagsskolor." Svenska Dagbladet"En gripande berättelse om livet i ett fängelse där inte ens vakterna vågar sig in på vissa avdelningar. Mitt i finns också en osannolik kärlekshistoria. Tur det, annars hade det blivit becksvart."Kommunalarbetaren "Missa inte!"Må Bra"En otrolig historia om att överleva och uppleva pappalycka under de mest vidriga omständigheter. "Mama 

Markus Lutteman är författare och journalist. Han har skrivit böckerna El Choco, Utsatt, Det du inte såg (tillsammans med Patrik Sjöberg), Per Holknekt 1960–2014 och Zack (med Mons Kallentoft).

 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.