Omslagsbild: Bitterfittan

Utgivningsdatum: 2007-02-28
ISBN: 978-91-1-301658-0

Bitterfittan

En ful januarimorgon sitter Sara på ett plan till Teneriffa. Hon har lämnat man och barn för en veckas tankepaus. Hon har nämligen insett att hon är bitter trots att hon bara är 30 år. En riktig bitterfitta faktiskt. Det var inte meningen att det skulle bli så här, hon drömde ju bara om kärleken som alla andra.
Men nu sitter hon på planet till tönt-Teneriffa och tänker på alla oförätter som någonsin begåtts mot henne. Tänker på hur lurad hon är av kärleksmyten. Den som får oss att vilja bilda familj. Tänker på alla kvinnor hon känner som liksom hon, dräneras på energi i familjehelvetet. Ett arv i rakt nedstigande led, från sin rastlösa mammas diskande eksemhänder till Saras nervösa duktighetskomplex.

Med sig på planet har hon Erica Jongs 70-talsklassiker ”Rädd att flyga” och Sara läser och önskar att det var 1975 istället för 2005. För det verkar som om allt var mycket roligare på 70-talet, med allt uppror mot familjen, alla lösa förbindelser och allt knarkande. Nu är det 2005 och Sara inser med fasa att hon längtar mer efter en hel natts sömn än efter ett vilt, knapplöst knull.
Bitterfittan är en vildsint uppgörelse med kärleksmyten, moderskapet och hela skitkulturen som tenderar att färga allt i falskt kukrosa. En roman, en självbiografi , ett reportage om identitet, sexistisk socialisering och en av de viktigaste kvinnofrågorna: hur ska vi någonsin kunna få ett jämställt samhälle när vi inte ens klarar av att leva jämställt med dem vi älskar?

Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2008
126 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Maria Sveland
Utgiven: augusti 2008

SENASTE RECENSIONERNA

"Intelligent, orädd, uppriktig, arg, klok, varm, personlig, eftertänksam, givande" "Det är en bra bok. Intelligent, orädd, uppriktig, arg, klok, varm, personlig, eftertänksam, givande. Läsvärd på alla sätt och vis. Jag gillar både berättelsen, språket och tankarna den presenterar och inte minst väcker. Jag gillar huvudpersonen Sara och känner att hon och jag är själsliga systrar. Så enkelt är det, för vi är båda kvinnor och bär på samma kvinnoerfarenheter. Vi har trillat i samma fällor och kämpat med näbbar och klor för att ta oss ut ur dem, vi har stånkat oss blodiga för att förbli oss själva trots äkteskap och moderskap."
www.bokmania.net
Pressröster om Bitterfittan "Jag har stått halvböjd över skrivbordet och sträckläst Maria Svelands bok hela kvällen. Det är befriande igenkänning som inte är stillastående gyttja /.../ Min polare säger att hon också har läst "Bitterfittan" och att hon tycker att den handlar om henne. Jag låter henne tro att den gör det, och hon låter mig tro att boken handlar om mig. Innerst inne vet vi att den handlar om oss." Lena Sundström, Aftonbladet "Bokens styrka är Maria Svelands uppriktighet och övertygelse – ils­kan, sorgen, maktlösheten och upproriskheten når fram på ett sätt som känns absolut äkta. Jag hoppas verkligen att fler än jag efter avslutad läsning kan skriva under på hennes önskan om att vi skall kunna befria både kärleken och moderskapet från de destruktiva myterna." Paulina Helgeson, Svenska Dagbladet "... en explosiv injektion av stridsmedel i blodomloppet och ett samtalsunderlag som, hoppas jag, kan leda till att också män inser att de har allt att vinna på att överge sin tillskansade överordning." Sabina Ögren, Borås Tidning "Det borde vara lag på att alla blivande föräldrar läste den här boken." Moa Eriksson, Hallandsposten "... om Maria Svelands förstlingsverk inte ligger på pockettoppen om ett halvår blir jag förvånad för här finns både söt och salt läsning för alla." Agneta Rosendal, Nerikes Allehanda "Maria Svelands Bitterfittan är en av de ärligaste böcker jag läst när det gäller jämställdhet, framförallt är den väldigt tydlig när det gäller att visa att arbetet för att leva jämställt är jävligt obekvämt ..." Åsa Hanell, Folkbladet

Maria Sveland, född 1974, är en av våra mest framträdande femi­nister i debatten. År 2007 debuterade hon som författare med romanen Bitterfittan som blev en stor succé och mycket omdiskuterad. Den har kallats både modern klassiker och genera­tionsroman. 2010 kom hennes andra roman, Att springa.

Hon har även varit redaktör för skilsmässoantologin Happy, Happy och våren 2012 givit ut Hatet (på Leopard förlag). Maria Sveland är utbildad på Dramatiska Institutets radiolinje och har gjort flera uppmärksammade och prisbelönade program för Sveriges Radio och SVT.

Maria Svelands böcker finns översatta till ett tiotal språk.

Se en trailer ur Kunskapsmedias film om Maria Sveland:   

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.