Omslagsbild: De skamlösa

Utgivningsdatum: 2007-04-04
ISBN: 978-91-1-301659-7

De skamlösa

När Sisela Lindblom återkommer efter tio års uppehåll är det med en stark och säker skildring som skär rakt in i samtiden, som den ser ut i modemagasinens glansiga värld och storstadens krogliv. I centrum står två stenhårda moderna och skamlösa unga kvinnor: Tito och Nathalie.

De jobbar på en damtidningsredaktion och är både kollegor och väninnor, men utan överdriven lojalitet. De jobbar hårt på att uppfylla sin egna mål och drömmar. Nathalie är visserligen sexuellt attraherad av Tito, och Tito har just träffat Erik, som kanske kan bli en perfekt partner. Så på ett plan kan det här se ut som ett triangeldrama, men det är mycket svårare och enklare än så.
Tito är besatt av drömmen om sitt bröllop och när hon träffar Erik, som är nybakad advokat från en fin familj, får hon möjlighet att kanske förverkliga sitt drömbröllop. Dessutom kan de spela huvudrollen i den bröllopsbilaga Tito just fått möjlighet att förverkliga när hon blir tf chefredaktör för tidningen. Nathalies artikelidéer är av ett helt annat slag, hon vill beskriva ett annorlunda yrke, nämligen den polska eskortbruden som hon hittat på en porrsajt. Faktum är att hon när drömmar om att bli porrfilmsproducent där kvinnor får spela framträdande roller.
Erik är upptagen med att göra Tito till sin drömkvinna, men hans första kärlek som inte alls passade in i hans mall för hur en kvinna ska bete sig (som hans mor!) dyker hela tiden upp i hans medvetande och stör honom.
Denna skamlösa trio får vi komma in på livet, deras olika perspektiv skildras växelvis, och en fjärde aktör, Eriks ex Amanda, vävs också in i historien. Hon har rollen som den som avlyssnar dem och skriver om de andra, en osäkrad författare mitt i berättelsen.
De skamlösa ger en häpnadsväckande realistisk bild av gränslös självupptagenhet i individualismens
nutidstecken, kärlekens kommersialisering och sexlivets globalisering. Det är en roande och försåtlig attack på alla de drömmar som tecknas i läppglansrosa och som chicklitförfattare, damtidningar och förlag skor sig på.

Mer om författaren
45 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2009

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om De skamlösa "Satir arbetar oftast med karikatyrer, det typiska i överförstoring. Det blir sällan bra i romanform. Lindblom har varit klokare än så. Hon har vridit upp verkligheten bara ett litet, knappt märkbart, snäpp. Även om hon som hon har sagt i något sammanhang inte själv tycker om sina romanfigurer, skildrar hon dem ändå med ett slags ömhet, en distanserad inlevelse som mindre förmedlar förakt för tom ytlighet än förtvivlan över förslösad kvinnokraft." Nils Schwartz, Expressen"Som en sorts trojansk häst, om än i Guccikläder /.../"   "Det här är detmest samtidskritiska jag har läst på länge..." Eva Beckman, Kulturnyheterna"Sisela Lindblom har inte sparat på krutet. Hennes roman De skamlösa träffar mitt i prick och får så många att reagera." Charlotte Vybiral, Upsala Nya Tidning

Sisela Lindblom är författare, regissör och dramatiker. Efter utbildningen på Teaterhögskolan i Stockholm, debuterade hon som romanförfattare med kritikerrosade Lisa för själen (1995) och har sedan dess givit ut ytterligare tre romaner, bland annat den omdiskuterade satiren De skamlösa (2007). Hon har varit verksam som regissör/dramatiker vid Stockholms Stadsteater, Boulevardteatern, Sveriges Radio m fl, och där i urval gjort fristående dramatiseringar av Zolas Thérèse Raquin, Benedictssons Ur mörkret och Manns Döden i Venedig, samt egna pjäserna Flickor, Han var en mus och Ökenkrönikörer. Sedan 2012 är hon bosatt i Göteborg och dramaturg vid Göteborgs Stadsteater där hon även regisserat egna pjäsen Stjärnan (2011) - en satir om teveformatet Stjärnorna på slottet, journalisten Sophie Treadwells true crime-drama Machinal (2015), Dom Blinda av Astrid Saalbach (2018) samt skrivit Jeanne D’Arc för Backa teater (2017).

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.